Krompir na ovaj način još niste probali
Krompir je jedna od najzahvalnijih namirnica po pitanju broja načina na koji se može pripremiti, tako da svako sigurno ima bar jedan omiljeni. Ovog puta nećemo se oslanjati na pomfrit ili krokete, već vam predstavljamo jedan zanimljiv francuski recept koji krompir pretvara u savršeni prilog ili laganu večeru.
U pitanju je recept pod nazivom pommes Anna (krompir Ana), za koji vam uopšte nije potrebno puno sastojaka niti vremena za pripremu. Pre svega, neophodan je dobar tiganj koji se ne lepi, kao i funkcionalno rende jer je vrlo bitno da komadi krompira budu iste veličine. A sve će biti gotovo za samo pola sata.
Sastojci:
- 3 velika krompira, dobro oprana ali ne i oljuštena
- maslinovo ulje
- 3 kašike neslanog putera
- košer so
- sveži vlašac (po želji)
Priprema:
- U tiganju širokom oko 25 cm istopite puter na srednjoj vatri. Kada se otopi, isključite ringlu i pređite na pripremu krompira.
- Krompire isecite na tanke kolutove, ali ne pretanke kako ne bi zagoreli. To možete učiniti i vrlo oštrim nožem, ali vodite računa da komadi budu iste debljine.
- Poređajte krompir u tiganj u obliku koncentričnih krugova i dodajte maslinovo ulje i so na prvi sloj. Ponovite ovo još dva puta tako da imate tri sloja.
- Uključite ringlu na srednju temperaturu i pecite krompire, nepokrivene, dok puter ne počne da cvrči, oko 5 minuta. Prekrijte tiganj i nastavite da pečete još 2 minuta.
- Skinite poklopac i lagano protresite tiganj da vidite da li su se krompiri pretvorili u kompaktnu masu. Ukoliko se ne raspadaju, vreme je za okretanje. Sklonite tiganj sa ringle, stavite tanjir naopačke preko njega i oprezno prevrnite. Potom krompire vratite u tiganj na drugu stranu i pecite još oko 8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Pre serviranja po želji začinite vlašcem.
Izvor: Pure Wow
Fotografije: Katherine Gillen