Lazanje, recept za najbolje italijansko jelo
Lazanje su jelo napravljeno od naslaganih slojeva testenine između kojih se naizmenično stavljaju sosovi i sastojci kao što su meso, povrće, sir, a onda se sve to zapeče u rerni.
Tradicionalno testo za testeninu pripremljeno u južnoj Italiji koristilo je griz i vodu; u severnim krajevima, gde griz nije bio dostupan, koristilo se brašno i jaja.
Lazanje su nastale u Italiji tokom srednjeg veka i tradicionalno su se pripisivale gradu Napulju.
Ono što se danas prepoznaje kao jedno od najpoznatijih jela na svetu, lazanja kakvu znamo, potiče iz italijanske regije Emilia-Romanja i naziva se „Lasagne al Forno“. Ovo ime se odnosi na poznato slojevito jelo napravljeno od gustog ragu i bešamel sosa, rikote ili mocarela sira, obično začinjenog vinom, lukom i origanom.
Najbolji recept za lazanje – recept sa mlevenim mesom i bešamel sosom
Sastojci: pakovanje lazanja, 500 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, 250 g paradajza iz konzerve, biber, so, kačkavalj.
Priprema: Propržite luk pa dodajte meso i dinstajte dok ne porumeni, dodajte paradajz iz konzerve i krčkajte još 15-ak minuta. Ređajte lazanju – kore, meso, kore, bešamel (iz gornjeg recepta), i tako redom dok ne potrošite sastojke. Poslednji red su kore lazanje preko kojih možete izrendati kačkavalj. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Bešamel sos za lazanje
Sastojci: 40 g putera, 900 g punomasnog mleka, 40 g pšeničnog brašna, so po ukusu, muskatni oraščić po ukusu.
Priprema: Rastopite puter u šerpi sa debelim dnom. Umešajte brašno i kuvajte, neprestano mešajući, dok se ne skuva, ali ne dozvolite da porumeni. Ya ovo je potrebno oko 2 minuta. Dodajte vruće mleko, nastavljajući da mešate dok se sos zgušnjava. Sačekajte do ključanja. Posolite i pobiberite po ukusu, smanjite vatru i kuvajte mešajući još 2 do 3 minuta. Uklonite sa vatre.
Koliko se peku lazanje?
Ako niste sigurni koliko dugo je potrebno za pečenje lazanje na 200 stepeni? Između 30 i 40 minuta. Međutim, tajming može da varira u zavisnosti od vaše rerne.
Tajna za najbolje lazanje po Ini Garten
Čuvena američka autorka i kuvarica Ina Garten je otkrila par svojih trikova za najbolje lazanje.
Prvo – ona nikada ne pokriva lazanju dok se peče, već se u rerni oko pola sata priprema otkrivena.
Drugo – Garten pametno natapa svoje kore za lazanju u vruću vodu oko 15 miuta, umesto da ih kuva. Kada ih potopite na kratko u vruću vodu, brže će se ispeći u rerni nego da koristite testeninu koja je potpuno suva. Da biste sprečili lepljenje, stavite lazanje u vodu jednu po jednu i povremeno ih mešajte.