Lažni tiramisu: Kremast, aromatičan i spreman za 20 minuta
Ako volite tiramisu, ali vam se ne da praviti klasičnu verziju sa piškotama i maskarpone sirom – ovaj jednostavni, “lažni” tiramisu biće pun pogodak.
Umesto tradicionalnih sastojaka, koristi se šlag sa aromom ruma ili Amaretta i zlatni Oreo keksi, koji se umaču u crnu kafu.
Priprema traje svega dvadesetak minuta, ne peče se, ali mu je potrebno 24 sata da se stegne u frižideru, piše punkufer.hr.
Kolač podseća na tiramisu, ali ima svoju jedinstvenu aromu i teksturu – i veoma brzo nestaje sa tanjira.
A ako očekujete goste ili znate da ćete poželeti još, odmah duplirajte meru.
Lažni tiramisu – sastojci:
- 240 ml jake, crne kafe (ohlađene)
- 2 kašike Amaretta ili ruma za kolače
- 480 ml pavlake za šlag
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 veliko pakovanje (439 g) zlatnog Oreo keksa (Golden Oreo)
- 2 kašike nezaslađenog kakao praha
Lažni tiramisu – priprema:
- Obložite kalup za hleb ili manji četvrtasti kalup papirom za pečenje, tako da krajevi papira vire sa strana. Premažite papir sprejom za podmazivanje.
- U plitkoj posudi pomešajte kafu i Amaretto. Pripremite za umakanje keksa.
- U većoj činiji umutite pavlaku za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Miksajte prvo na nižoj brzini tri minuta, zatim na najvećoj dok ne dobijete mekan šlag.
- Keks kratko umačite u kafu (ne predugo, da se ne raspadnu) i slažite ih u jedan red na dno pripremljenog kalupa. Po potrebi ih isecite da prekriju celu površinu.
- Preko keksa rasporedite trećinu šlaga (ili više, u zavisnosti od broja slojeva koje pravite).
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke – završite slojem šlaga.
- Pospite vrh nezaslađenim kakao prahom.
- Pokrijte kolač plastičnom folijom i ostavite ga u frižideru najmanje 24 sata.
- Oko 45 minuta pre serviranja, stavite kolač u zamrzivač da se dodatno stegne.
- Izvadite kolač iz kalupa pomoću papira, isecite na kriške i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
- Poslužite i uživajte!
Trenutno nema komentara! Budite prvi