• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac
Foto: Shutterstock / MaraZe

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

Ivana Milošević
07.02.2023. 2 min Recepti

Recepti iz devedesetih koji će vam probuditi nostalgiju, ali i gorak ukus u ustima.

Ako “step” sok pamtite kao najgori produkt devedesetih, prevarili ste se – ima gorih. U svakoj srpskoj kući pre 5. oktobra jele su se svojevrsne “delicije” od onih bednih sastojaka koje smo mogli da iskupimo po frižiderima. Prisetimo se kako su se to snalazile domaćice.

LUDO TESTO

Prednosti “ludog testa” u ona vremena bile su ogromne – prvo, testo je moglo da stoji i do sedam dana u frižideru, a može da se koristi i za slana i slatka peciva. Svaki frižider imao je u sebi dobro zavezanu kesu, jer je testo raslo kao ludo, što mu i ime kaže, pa je bilo potrebno obuzdati ga.

via GIPHY

Potrebno je (za 8 osoba):

500 ml toplog mleka
30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
400 ml jogurta
2 žumanca
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kg i 300 g brašna

Priprema:

U pola količine toplog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i malo brašna i ostaviti da kvasac nadođe.

U velikoj posudi prosejati brašno, dodati ulje, ostatak toplog mleka, dva žumanca umućena viljuškom, jogurt i nadošli kvasac i sve dobro umesiti dok ne dobijete pomalo lepljivo i glatko testo.

Testo oblikovati u loptu, premazati sa svih strana uljem, takođe premazati najlon kesu i staviti testo u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Ujutru uzimati testo koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago: pogačice, ,mekike, kiflice, pogaču…

TORTA OD JEDNOG JAJETA

Kultna poslastica koju vam je mama barem jednom spremila za rođendan.

Potrebno je za koru:

1 jaje

10 kašika šećera

1 šolja ulja

2dl mleka

16 kašika brašna

3 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Potrebno je za krem:

5dl mleka

4 kašike brašna

1 margarin

10 kašika šećera

Priprema:

Umutite sastojke za koru, a kada je ispečete, presečete je na dva dela. Poprskate sokom od limuna, a onda je nafilujete iznutra i spolja. Ostavite na hladnom i spremna je za konzumaciju. Obavezno zaliti “step” sokom.

EUROKREM OD BRAŠNA

via GIPHY

Samo ime govori koliko je gadno, zato uzmite kašiku Nutele dok se prisećamo recepta.

Priprema:

15 kašika oštrog pšeničnog brašna pržiti nekoliko minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje da ne požuti. Čim se oseti miris prženog brašna, odmah ga skinuti sa vatre i uz stalno mešanje, dodavati mleko sve dok se ne dobije gusta kompaktna masa.

Kada to postignete, dodate 250g rastopljenog margarina za kolače i 300g šećera i dobro promešati. Na kraju, dodate 2 kesice vanilin šećera. Prepolovite smesu i drugoj polovini dodate i 50-100g kakaa ili otopljene čokolade za kuvanje. Obe smese izlijete u neku kutiju pravog eurokrema, pa sednete i plačete nad svojom sudbinom.

Oznake:

devedesetedomaći kremićludo testo

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?
Prethodni

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu
Sledeći

Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu

Sledeći
Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu
08.02.2023.

Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu

Prethodni
06.02.2023.

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖