Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept
Ako ste propustili gostovanje Steva Karapandže, najvećeg majstora kuhinje sa prostora ex Yu, u jutarnjem programu televizije N1, predlažemo da vratite program unazad i ispravite tu grešku.
Stevo Karapandža je bio verovatno najslavniji kuvar sa prostora bivše Jugoslavije. Kuvao je za Tita, njegov restoran zaradio je Mišlenovu zvezdicu, a iako je ekspert za raznorazne delicije, u emisiji Novi dan na N1 ovog vikenda je otkrio da se u njegovoj kući najčešće jede istarska maneštra od bobići. Stevo je otkrio da mu je to omiljeno varivo “na kašiku”, a iako nije dao tačan recept već samo osnovne sastojke, potrudili smo se da ga sami pronađemo, a uskoro i isprobamo.
Maneštra od bobići je jedno od najpoznatijih istarskih jela i obično se radi od mladih zrna kukuruza (bobića), pasulja, krompira, komada suvog svinjskog mesa i pešta*.
Maneštra od bobići bi bila nešto što je istarski predstavnik cucine povere (sirotinjske kuhinje). Radi se o varivu za koje su meštani koristili lako dostupne i pristupačne namirnice. Onaj ko je sebi to mogao priuštiti ubacio bi i komad sušenog i blago dimljenog komada svinjskog mesa poput rebra za poseban šmek i gušt .
Sastojci:
250 g bobića (mlada zrna kukuruza)
2.500 ml vode
100 g fažola (pasulja)
150 g šargarepe
300 g krompira
3 češnja belog luka
3 srednje glavice crnog luka
4-5 prstohvata soli
2-3 prstohvata bibera
2 prstohvata slatke crvene paprike
1 suva kost pršuta ili 2-3 kom dimljenih sušenih svinjskih rebaraca
2 prstohvata peršuna
3 lovor lista
Priprema:
Ogulite krompir, šargarepu, beli i crni luk. Naseckajte šargarepu i pola količine krompira na komadiće a polovinu krompira kuvajte celog. Nakon toga ulijte vodu u lonac i dodajte prethodno oguljene sastojke, bobiće i so. Ubacite suvu kost pršuta / svinjska dimljena sušena rebarca da se sve zajedno kuva.
Kuvajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Pri kraju, izvadite cele krompire, zgnječite ih sa viljuškom i ponovo stavite u maneštru da je zgusne i sve zajedno promešajte. Kada se maneštra zgusnula dodajte biber, so, crvenu papriku, peršun i lovorov list po želji. Sve zajedno pustite još 10 min da se zajedno prokuva.
Trik istarskih kuvara za još bolji ukus: seckana dimljena sušena kobasica i pančeta, začinjena “peštom” – posebna mešavina karakteristična za istarsku maneštru.
*Pešt je dobio naziv po tome što sve sastojke treba peštati (tući, miksati u blenderu ili secku) dok se ne dobije jednolična masa. Napravite ga tako da zajedno usitnite sušeni dimljeni špek s belim lukom i dodajte odmah na početku kuvanja maneštre s ostalim namirnicama.
Naslovna fotografija: Screenshot / N1 Novi dan / Shutterstock