Miris jeseni uz pitu sa kruškama: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća
Dezert sa kruškama savršen je za ranu jesen koja polako uzima maha, te nećete ostati ravnodušni na recept za ukusnu pitu sa ovim slatkim voćem.
U ovom receptu kruške se seckaju na komadiće, što kolač čini sočnim, međutim, ne i previše slatkim. Sa ukusnom pitom od krušaka nećete pogrešiti, jer, osim što je pogodna slatka užina, pita je i laka za pripremu.
Sastojci
Za biskvit:
- 300 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- ¼ kašičice mlevenih karanfilića
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 150 g putera na sobnoj temperaturi
- 200 ml mleka
- 2 kruške, oljuštene i isečene na komade
Za kruške:
- 800 ml vode
- 170 g običnog šećera
- 40 g smeđeg šećera od trske
- 2 štapića cimeta
- 4 kardamoma
- 2 zvezdasta anisa
- 1 kora od pomorandže
- 2 okrugle kriške pomorandže
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U međuvremenu, puter i brašno pospite po kalupu prečnika 24 cm.
Umutite puter i dve vrste šećera dok se ne istopi. Dodajte prosejane suve sastojke, jaja i mleko. Mešajte kašikom, ali ne i mikserom.
Dodajte komade kruške, promešajte i stavite u rernu na 45-50 minuta. Nakon što ste ispekli, ostavite koru da se ohladi. Izvadite je iz kalupa i ostavite u metalnoj ili hermetički zatvorenoj posudi.
Operite i oljuštite kruške bez uklanjanja peteljke. U visokom loncu pomešajte sve sastojke osim krušaka. Pustite da provri, smanjite vatru na srednju i dodajte kruške. Vodite računa da kruške budu pokrivene. Kuvajte dok ne omekšaju, ali pre nego što se raspadnu.
Izvadite kruške iz sirupa i kada se ohladi ponovo ih dodajte. Ako kruške ostavimo u vrućem sirupu na temperaturi kuvanja, nastaviće da se kuvaju na preostaloj vatri i biće premekane. Ostavite na hladnom mesu u frižideru.
Pola sata pre serviranja pite smanjite sirup na srednju vatru, dok ne dobijete gustu smesu nalik medu.
Pospite pitu šećerom u prahu, po sredini rasporedite kruške i poslužite sa zgusnutim sirupom, piše diva.vecerni.hr.
No Comment! Be the first one.