Mocarela-špagete: Ovako detaljan recept za testeninu nećete naći
Za testeninu je važno pravilo, upravo ono koje se kod nas ne poštuje. Da sos nije prejak i da ga nema previše. Ovo je recept kuvara Mike Dajmaka, probajte, savršen je.
Mocarela-špageti
Špageti – 500 gr
paradajz – 1 kg
mocarela – 250 gr; origan
Priprema: Mocarela je sir bez kojeg ne bi bilo ni drugog velikog italijanskog specijaliteta. Pice, naravno. Dakle, to je sir koji svoj pravi ukus i izgled dobija tek kada se istopi. Zato pripremanje špageta na ovaj način mora da zavisi od temperature. Dakle, pažljivo s prstima.
Kilogram paradajza se oljušti, isecka na krupne kocke, pa na malo zejtina, a sve u velikoj šerpi da kasnije može da stane i pasta, uprži dok se ne zgusne kako treba. Ako se pretera, sve će se kasnije razblažiti vodom u kojoj su se kuvali i špageti. Začini se origanom ili nekim drugim mediteranskim začinom: ruzmarinom, bosiljkom ili majoranom.
Proceđeni špageti se tada priključe paradajzu, ubaci još četvrt kilograma iseckane mocarele (one mlade, što se čuva u sopstvenoj surutki) pa vrati na vatru i sve uz mešanje kuva dok se sir ne istopi i među špagetima počne da se razvlači kao da je i sam špageta.
Naslovna fotografija: Shutterstock