Musaka, recept sa krompirom
Musaka koju mi jedemo, zapravo je verzija prave grčke musake koja se pravi sa patlidžanom. Ako niste ljubitelj patlidžana idemo na našu verziju sa krompirom.
Sastojci:
2 kašike putera
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
1 kašika seckanog peršuna
900 g mlevenog jagnjećeg mesa, može i junetina ili mešano meso
2 konzerve (po 450 g) celih oljuštenih paradajza, ako ne volite paradajz, izbacite ga iz recepta
1 kašika italijanskog začina
so i biber po ukusu
2 kašike putera
2 kašike univerzalnog brašna
1 1/2 šolje mleka
1 umućeno jaje
1/2 šolje narendanog oštrog čedar sira
4 krompira, oljuštena i tanko iseckana
Uputstvo:
Ugrejte rernu na 190 stepeni. Namastite veliku vatrostalnu posudu.
Zagrijte 2 kašike putera u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dinstajte luk i peršun dok luk ne omekša i postane staklast. Povećajte temperaturu, dodajte jagnjeće meso i kuvajte dok ne postane ravnomerno smeđe. Ocedite višak masnoće i stavite sa strane.
U velikoj činiji, kombinujte paradajz, italijanski začin, so i biber. Iseckajte paradajz i dobro promešajte sa začinima. Stavite sa strane.
U šerpi na srednjoj vatri, istopite 2 kašike putera. Umešajte brašno dok ne postane glatko. Mutite zajedno mleko i jaje, zatim postepeno umutite u smesu sa brašnom. Kuvajte, neprestano mešajući, dok ne postane gusta i glatka. Sklonite sa vatre i umešajte sir.
U vatrostalnoj posudi, stavite 1/3 tanko iseckanih krompira na dno, prekrivajući što je bolje moguće. Prekrijte polovinom mešavine mesa, a zatim polovinom mešavine paradajza. Ponavljajte slojeve, završavajući slojem krompira. Ravnomerno nanesite sos od sira preko vrha.
Pokrijte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 1 1/2 sata. Skinite poklopac i pecite još 30 minuta, ili dok lagano ne porumeni.
Nutritivne informacije (po porciji):
Kalorije: 613
Masti: 35g
Ugljeni hidrati: 40g
Proteini: 37g
Vreme pripreme: 40 minuta
Vreme kuvanja: 2 sata
Ukupno vreme: 2 sata i 40 minuta
Porcije: 6
No Comment! Be the first one.