Musaka, recept za omiljeno jelo na Balkanu
Musaka je omiljeno jelo na Balkanu. Za razliku od musake u Grčkoj, koja se pravi sa patlidžanom, naša musaka se slaže sa krompirom i odlična je kao ručak i sutra.
Evo recepta za musaku sa krompirom:
Sastojci:
1 kg krompira
500 g mlevenog mesa (jagnjetina, govedina, svinjetina ili mešano)
1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, iseckana na kockice
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
So po ukusu
Biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje
3 jaja
200 ml pavlake za kuvanje
100 g rendanog kačkavalja
Uputstvo:
Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Stavite ih u posoljenu vodu i kuvajte oko 5 minuta, samo da omekšaju. Nakon toga ih procedite i ostavite sa strane.
Na zagrejanom maslinovom ulju pržite sitno iseckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne promeni boju.
Kada meso postane smeđe, dodajte paradajz i paradajz pire. Začinite origanom, bosiljkom, solju i biberom. Dinstajte sve zajedno oko 10-15 minuta na srednje jakoj vatri dok tečnost ne ispari.
U međuvremenu, uključite rernu da se zagreje na 200°C.
U podmazanu tiganj ili vatrostalnu posudu stavite jedan sloj krompira, zatim rasporedite polovinu mesa preko krompira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem krompira na vrhu.
Umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Prelijte smesu preko musake.
Pospite musaku rendanim kačkavaljem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok musaka ne postane zlatno smeđa i krompir ne omekša.
Poslužite toplo i uživajte!