• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
Foto: Shutterstock/RcriStudio

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo

Ivana Milošević
22.03.2025. 2 min Recepti

Nemačka internet stranica chefkoch.de ima više od tri miliona registrovanih korisnika i više od 350.000 recepata, što govori o popularnosti ove gastro platforme. U 2024. godini je najbolje ocenjeni recept na ovoj stranici bio pomalo iznenađujući. Naime, to je klasično jel „koje svi znaju“ – lazanje.

Ove lazanje impresioniraju savršeno začinjenim bolonjez sosom, kremastim bešamelom i prelepom zlatnosmeđom koricom od sira. Savršene su za prijatan porodični obrok ili za impresioniranje gostiju. Najbolji deo: lako se pripremaju, a uz nekoliko trikova uspeh je zagarantovan, prenosi Miss7.hr.

lazanje
foto: Anatolii Riepin / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za lazanje

Sastojci:

• 500 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)

• 1 glavica luka naseckana na kockice

• 2 naseckana čena belog luka

• 1 limenka pelata od paradajza (400 g)

• 2 kašike paste od paradajza

• 250 ml povrtne ili goveđe supe

• 1 kašičica origana

• so i biber po želji

• 1 prstohvat šećera

• 12 listova za lazanje

• 50 g maslaca

• 50 g brašna

• 500 ml mleka

• 100 g narendanog parmezana

• 200 g narendane mocarele

• 2 kašike maslinovog ulja

• nekoliko listova bosiljka

Priprema:

1. Pržite na maslinovom ulju luk i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite uz mešanje dok ne postane mrvičasto. Pomešajte pastu od paradajza, zatim dodajte pelat i bujon. Začinite origanom, bosiljkom, solju, biberom i prstohvatom šećera. Sos kuvajte na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

2. Za bešamel najpre u loncu otopite maslac. Umešajte brašno i pržite uz stalno mešanje. Postupno dodajte mleko i nastavite da mešate dok ne nastane kremasti sos. Posolite.

3. Pripremite posudu za pečenje i naizmenično slažite bolonjez sos, listove lazanja i bešamel. Završite slojem bešamela i narendanog sira.

4. Pecite lazanje u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (gore/dole) oko 40 minuta dok površina ne porumeni.

5. Ostavite nekoliko minuta pre posluživanja da se lakše seče. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.

Savet: Bolonjeze („bolognese“) sos dobija na ukusu što se duže krčka – što duže, to je ukus intenzivniji. Kratko vreme odmora nakon pečenja pomaže da lazanje ostanu lepe i stabilne. Sveže začinsko bilje i dašak dodatnog parmezana pre posluživanja pružaju savršen finiš.

Oznake:

lazanjenajbolji recept

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

testo
Prethodni

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

Medovik
Sledeći

Medovik torta, recept

Sledeći
Medovik
25.03.2025.

Medovik torta, recept

Prethodni
21.03.2025.

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

testo

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖