Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
Nemačka internet stranica chefkoch.de ima više od tri miliona registrovanih korisnika i više od 350.000 recepata, što govori o popularnosti ove gastro platforme. U 2024. godini je najbolje ocenjeni recept na ovoj stranici bio pomalo iznenađujući. Naime, to je klasično jel „koje svi znaju“ – lazanje.
Ove lazanje impresioniraju savršeno začinjenim bolonjez sosom, kremastim bešamelom i prelepom zlatnosmeđom koricom od sira. Savršene su za prijatan porodični obrok ili za impresioniranje gostiju. Najbolji deo: lako se pripremaju, a uz nekoliko trikova uspeh je zagarantovan, prenosi Miss7.hr.

Recept za lazanje
Sastojci:
• 500 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
• 1 glavica luka naseckana na kockice
• 2 naseckana čena belog luka
• 1 limenka pelata od paradajza (400 g)
• 2 kašike paste od paradajza
• 250 ml povrtne ili goveđe supe
• 1 kašičica origana
• so i biber po želji
• 1 prstohvat šećera
• 12 listova za lazanje
• 50 g maslaca
• 50 g brašna
• 500 ml mleka
• 100 g narendanog parmezana
• 200 g narendane mocarele
• 2 kašike maslinovog ulja
• nekoliko listova bosiljka
Priprema:
1. Pržite na maslinovom ulju luk i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite uz mešanje dok ne postane mrvičasto. Pomešajte pastu od paradajza, zatim dodajte pelat i bujon. Začinite origanom, bosiljkom, solju, biberom i prstohvatom šećera. Sos kuvajte na laganoj vatri najmanje 30 minuta.
2. Za bešamel najpre u loncu otopite maslac. Umešajte brašno i pržite uz stalno mešanje. Postupno dodajte mleko i nastavite da mešate dok ne nastane kremasti sos. Posolite.
3. Pripremite posudu za pečenje i naizmenično slažite bolonjez sos, listove lazanja i bešamel. Završite slojem bešamela i narendanog sira.
4. Pecite lazanje u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (gore/dole) oko 40 minuta dok površina ne porumeni.
5. Ostavite nekoliko minuta pre posluživanja da se lakše seče. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.
Savet: Bolonjeze („bolognese“) sos dobija na ukusu što se duže krčka – što duže, to je ukus intenzivniji. Kratko vreme odmora nakon pečenja pomaže da lazanje ostanu lepe i stabilne. Sveže začinsko bilje i dašak dodatnog parmezana pre posluživanja pružaju savršen finiš.
Nema komentara! Budite prvi.