Najlepše praznične poslastice širom sveta
Šta bi praznici bili bez neodoljivih poslastica koje na najbolji način zaokružuju bogatu prazničnu gozbu?! Stoga, ukoliko vam nedostaje inspiracije po pitanju toga šta lepo i slatko da spremite svojim prijateljima i ukućanima za predstojeće praznike, ostanite sa nama u nastavku gde vam predstavljamo neke od najlepših božićnih poslastica širom sveta. Uživajte!
Nemačka: Nürnberger Lebkuchen, tradicionalni medenjak iz Nirnberga
U Nemačkoj nikada ne fali ukusnih deserata tokom praznika! Ipak, među njima, Nirnberger Lebkuchen u svojoj tradicionalnoj verziji uvek privlači najviše pažnje. Ovi mali medenjaci nose naziv po gradu Nirnbergu, u Bavarskoj, gde se i proizvode, a mogu se kupiti na svim božićnim vašarima u ovoj zemlji.
Grčka: Melomakarono, mali božićni kolačić od meda
Melomakarono je glavna zvezda grčke praznične sezone. Začinjen medom, konjakom, pomorandžom i cimetom, ovaj mali desert u obliku jajeta obično je prekriven mlevenim orašastim plodovima, a ponekad i preliven slojem tamne čokolade. Čista delicija!
Sjedinjene Američke Države: Eggnog, utešno piće za hladne zimske večeri
Reč je o toplom napitku koji se pravi od mleka, šećera, cimeta, žumanaca i malo rakije ili viskija, i koji se tradicionalno služi na Badnje veče. Njegova verzija bez alkohola konzumira se tokom cele zime.
Španija: Mantecados, andaluzijski kolačić sa cimetom ili bademom
Poreklom iz Andaluzije, mantekado su mali keksići sa ukusom cimeta, koji ponekad sadrže bademe ili limunovu koricu, i koji se tradicionalno služe uz kafu za Božić.
Italija: Panettone, brioš sa suvim voćem
Gusti brioš obogaćen suvim grožđem, kandiranim voćem i koricom citrusa, panetone je tradicionalni božićni kolač severnih Italijana: od Lombardije do Pijemonta, prisutan je na svim trpezama na Badnje veče a najveći ljubitelji u njemu mogu uživati tokom cele zime.
Filipini: Bibingka, torta za doručak koji se jede tokom božićnih proslava
Pirinčana torta pečena u glinenim posudama, bibinka se na Filipinima jede za doručak ili kao poslastica tokom praznika: tokom nedelje koja prethodi 25. decembru, prodaje se posle mise ispred mnogih crkava.
Čile: Pan de pascua, voćna torta za porodične proslave
Poslastica koja je u Čile stigla pre vek i po, pan de paskua je začinjena torta ukrašena kandiranim voćem, đumbirom i orasima – varijanta italijanskog panetonea i nemačkog stolena. Postavljen na stolove tokom glavnih hrišćanskih praznika, često se služi uz alkoholnu kafu tipičnu za ovu zemlju – cola de mono.
Holandija: Banketletter, ukusne rolnice od badema
Banketletter (ili boterletter), rolnice od lisnatog testa punjene marcipanom, velike su zvezde holandskih praznika na kraju godine. Često se prave sa decom i oblikuju u formi slova S ili sa inicijalima članova porodice.
Naslovna fotografija: Michele Purin on Unsplash