Najlepši uskršnji ručak – aromatični jagnjeći but sa sočnim krompirom iz rerne
Bliži nam se Uskrs, a znamo da je svečani uskršnji ručak nešto čemu se svi radujemo. Budući da on uglavnom podrazumeva da je porodica na okupu, treba pomiriti više različitih ukusa, zbog čega je najbolje ići na sigurnu varijantu. A sočnu jagnjetinu i pečeni krompir svi vole, zar ne?
Zato vam danas donosimo recept za ovaj klasičan, aromatičan i uvek ukusan specijalitet u kome će svi uživati. No, pre same pripreme i odlaska u nabavku, imajte na umu da će vam biti potrebno oko 450 g sirovog mesa po osobi. Osim toga, kako je mlada jagnjetina mekša i ukusnija, umesto jednog buta većeg jagnjeta, možete uzeti i dva buta mladog jagnjeta koja su manje gramaže. Važna napomena je i to da meso pre pečenja treba marinirati minimum sat do dva za što bolji efekat. Sada kada smo vam otkrili sve tajne ovog recepta, prelazimo i na samu pripremu…
Potrebno je:
- 1 jagnjeći but od oko 4 kg ili 2 manja po 2 kg (sa kojih je odstranjena suvišna masnoća)
- oko 2.5 kg krompira (oljuštenog i isečenog na polovine ili četvrtine)
Za marinadu:
- ¾ šolje maslinovog ulja
- sok od dva limuna
- 4 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 grančice svežeg ruzmarina (očišćenog sa stabljike)
- 2 kašike morske soli
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
Za krompir:
- ¼ šolje maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 kašičice sušenog origana
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- sok od dva limuna
- još malo soli, po želji
Priprema:
Prvo napravite marinadu – sve sastojke sipajte u blender, pa blendajte dok ne dobijete finu homogenu smesu. Marinada treba da bude guste konzistencije kako se ne bi slivala sa mesa i kako bi formirala lepu koricu tokom pečenja.
Meso stavite u veći podmazan pleh ili pekač, pa ga pomoću četkice premažite marinadom u što debljem sloju. Stavite u frižider na minimum sat vremena.
Uključite rernu na 220° C. Očišćen i isečen krompir sipajte u dublju posudu, pa prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Dodajte beli luk u prahu, te sušeni origano i ruzmarin, pa sve dobro promešajte da se začini zalepe za krompir. Rasporedite ga po nauljenom plehu, tako da u sredini ostane prazno, a onda tu položite jagnjeći but.
Pecite but na 220 °C 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i nastavite da pečete, povremeno prelivajući krompire i meso sokom od pečenja koji jagnjetina pusti. Za veći jagnjeći but (od 4 kg) potrebno je oko tri sata pečenja, ali za najbolji rezultat koristite tajmer za meso, budući da se svaka rerna razlikuje. Kada tajmer prilikom zabadanja u najsočniji deo buta dostigne 70°C, meso je spremno.
Izvadite meso iz rerne, pa ga prekrijte folijom i ostavite „da odmori” 15 minuta pre sečenja. U međuvremenu, ukoliko je potrebno, možete malo pojačati temperaturu u rerni kako bi krompir dobio još hrskaviju koricu i lepu zlatnorumenu boju. U slučaju da je krompir gotov kada i meso, izvadite ih u istom trenutku, pa krompir samo prelijte limunovim sokom, i, po želji, još malo posolite.
Sve lepo servirajte, poslužite uz neku osvežavajuću salatu i uživajte. Prijatno!
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest