Napravite mekane ukusne hlepčiće od samo pet sastojaka
Za ovaj brz i ukusan recept potrebno vam je samo pet glavnih sastojka koje ćete verovatno pronaći u svojoj kuhinji, a najbolje od svega je što ga možete isprobati već danas! Bilo da hlepčiće koristite kao zamenu za hleb uz ručak, ukusnu večeru ili topli doručak uz neki fin namaz, verujemo da nećete moći da im odolite, i da ćete im se, kada ih jednom probate, uvek rado vraćati.
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g integralnog brašna
- 250 g grčkog jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žumance (po želji)
- laneno seme, susam, čia semenke, orašasti plodovi, semenke suncokreta… za posipanje (po želji)
Priprema:
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni Celzijusa, a pleh obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte jogurt i dobro umesite da dobijete glatko testo.
Istresite testo iz posude i podelite na četiri jednaka dela. Svaki još jednom dobro izmesite, oblikujte loptice od testa pa prstom napravite rupu u sredini.
Po želji: umutite žumance, njime premažite hlepčiće i pospite semenkama i/ili sitno seckanim orasima.
Zatim ih rasporedite na pleh za pečenje.
Pecite 20 do 25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Možete jednostavno pripremiti i vegansku verziju, koristeći veganski jogurt, a umesto žumanceta, biljno ulje, veganski maslac ili samo malo vode. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Diane Aklier / Unsplash