Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite mekane ukusne hlepčiće od samo pet sastojaka

AUTOR: CityMagazine 13 Apr, 2022
Napravite mekane ukusne hlepčiće od samo pet sastojaka

Za ovaj brz i ukusan recept potrebno vam je samo pet glavnih sastojka koje ćete verovatno pronaći u svojoj kuhinji, a najbolje od svega je što ga možete isprobati već danas! Bilo da hlepčiće koristite kao zamenu za hleb uz ručak, ukusnu večeru ili topli doručak uz neki fin namaz, verujemo da nećete moći da im odolite, i da ćete im se, kada ih jednom probate, uvek rado vraćati.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žumance (po želji)
  • laneno seme, susam, čia semenke, orašasti plodovi, semenke suncokreta… za posipanje (po želji)
Foto: Andy Hay/Unsplash

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180 stepeni Celzijusa, a pleh obložite papirom za pečenje.

U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte jogurt i dobro umesite da dobijete glatko testo.

Istresite testo iz posude i podelite na četiri jednaka dela. Svaki još jednom dobro izmesite, oblikujte loptice od testa pa prstom napravite rupu u sredini.

Po želji: umutite žumance, njime premažite hlepčiće i pospite semenkama i/ili sitno seckanim orasima.

Zatim ih rasporedite na pleh za pečenje.

Pecite 20 do 25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Možete jednostavno pripremiti i vegansku verziju, koristeći veganski jogurt, a umesto žumanceta, biljno ulje, veganski maslac ili samo malo vode. Prijatno!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Diane Aklier / Unsplash

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…