Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite preukusan španski omlet kod kuće

AUTOR: CityMagazine 04 Apr, 2021
Napravite preukusan španski omlet kod kuće

Danas vam predstavljamo recept za preukusno, sočno i izdašno jelo koje se često nalazi na trpezi Španaca, i to uglavnom u vidu lagane večere. Lokalno ga nazivaju tortilla de patatas i često je na menijima tamošnjih restorana, ali se lako može napraviti i kod kuće. U pitanju je naravno španski omlet, za čiju pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka, ali je važno da budu sveži i kvalitetni. Pre nego što pređemo na sam recept, vredi napomenuti i to da je ovo jelo podjednako ukusno kako toplo, tako i hladno, pa se može pripremiti i unapred. Može se jesti na razne načine, a mi vam predlažemo da ga degustirate uz kafu sa mlekom, kao ukusan i bogat branč. Ukoliko ste, pak, gurman, ovaj obrok možete obogatiti dodatkom nekog ljutkastog umaka, hrskavog hleba i osvežavajuće salate i tako ovaj gastro užitak podići na još viši nivo.

Sastojci:

  • 6-7 oljuštenih krompira
  • 1 crni luk, iseckan na sitno
  • ½ kašike soli, ili malo više, po ukusu
  • 1 ½ do 2 šolje maslinovog ulja, za prženje
  • 5 krupnih jaja
Foto: Pinterest/ Things we make

Priprema:

Za početak, isecite krompir prvo na polovine, a zatim na kriške debljine oko 3mm. U činiji pomešajte crni luk i krompir, pospite solju i dobro promešajte.

Zagrejte ulje u većem teflonskom tiganju i to na umerenoj temperaturi, pa prespite povrće i ravnomerno ga rasporedite. Krompir treba gotovo u potpunosti da bude prekriven uljem, da bi lepo omekšao. Kada primetite da se lako razdvaja viljuškom, to znači da je spreman, da ga možete skoloniti sa vatre i lagano izvaditi iz tiganja. Sačekajte da se ohladi.

U zasebnoj činiji umutite jaja, ručno ili mikserom, pa prelijte prohlađen krompir u činiji. Ostavite da smesa odstoji pet minuta, a zatim ponovo pripremite tiganj. Na umerenoj vatri zagrejte preostalo maslinovo ulje, pa dodajte krompir sa jajima i pratite kako se peče po obodu. Kada primetite da se sa donje strane uhvatila korica, pažljivo okrenite omlet, bez obzira što je unutrašnjost i dalje tečna.

Ostavite omlet da se zapeče sa druge strane oko 3 do 4 minuta, pa isključite šporet, ali ostavite na ringli dodatna 2 minuta. Nakon toga, izvadite omlet na tanjir za serviranje, isecite na 6 ili 8 parčadi, poput pite, i prepustite se slasnom užitku. Prijatno!

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije iz naslovnog kolaža: Pinterest