Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite preukusan španski omlet kod kuće

AUTOR: CityMagazine 04 Apr, 2021
Napravite preukusan španski omlet kod kuće

Danas vam predstavljamo recept za preukusno, sočno i izdašno jelo koje se često nalazi na trpezi Španaca, i to uglavnom u vidu lagane večere. Lokalno ga nazivaju tortilla de patatas i često je na menijima tamošnjih restorana, ali se lako može napraviti i kod kuće. U pitanju je naravno španski omlet, za čiju pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka, ali je važno da budu sveži i kvalitetni. Pre nego što pređemo na sam recept, vredi napomenuti i to da je ovo jelo podjednako ukusno kako toplo, tako i hladno, pa se može pripremiti i unapred. Može se jesti na razne načine, a mi vam predlažemo da ga degustirate uz kafu sa mlekom, kao ukusan i bogat branč. Ukoliko ste, pak, gurman, ovaj obrok možete obogatiti dodatkom nekog ljutkastog umaka, hrskavog hleba i osvežavajuće salate i tako ovaj gastro užitak podići na još viši nivo.

Sastojci:

  • 6-7 oljuštenih krompira
  • 1 crni luk, iseckan na sitno
  • ½ kašike soli, ili malo više, po ukusu
  • 1 ½ do 2 šolje maslinovog ulja, za prženje
  • 5 krupnih jaja
Foto: Pinterest/ Things we make

Priprema:

Za početak, isecite krompir prvo na polovine, a zatim na kriške debljine oko 3mm. U činiji pomešajte crni luk i krompir, pospite solju i dobro promešajte.

Zagrejte ulje u većem teflonskom tiganju i to na umerenoj temperaturi, pa prespite povrće i ravnomerno ga rasporedite. Krompir treba gotovo u potpunosti da bude prekriven uljem, da bi lepo omekšao. Kada primetite da se lako razdvaja viljuškom, to znači da je spreman, da ga možete skoloniti sa vatre i lagano izvaditi iz tiganja. Sačekajte da se ohladi.

U zasebnoj činiji umutite jaja, ručno ili mikserom, pa prelijte prohlađen krompir u činiji. Ostavite da smesa odstoji pet minuta, a zatim ponovo pripremite tiganj. Na umerenoj vatri zagrejte preostalo maslinovo ulje, pa dodajte krompir sa jajima i pratite kako se peče po obodu. Kada primetite da se sa donje strane uhvatila korica, pažljivo okrenite omlet, bez obzira što je unutrašnjost i dalje tečna.

Ostavite omlet da se zapeče sa druge strane oko 3 do 4 minuta, pa isključite šporet, ali ostavite na ringli dodatna 2 minuta. Nakon toga, izvadite omlet na tanjir za serviranje, isecite na 6 ili 8 parčadi, poput pite, i prepustite se slasnom užitku. Prijatno!

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije iz naslovnog kolaža: Pinterest

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…