Napravite punjena jaja kojima ukućani neće moći da odole
Sutra je Uskrs, te su završne pripreme u toku, kako bi dan protekao u toplom i prazničnom duhu. Ovoga puta, okolnosti su malo drugačije u odnosu na prethodne godine, ali to treba da nas još više zbliži i ujedini u nadi da će uskoro uslediti bezbrižniji dani. Kada je u pitanju trpeza, neizostavni deo su farbana jaja, koja su upotpunjena drugim slasnim đakonijama, kao i poslasticama. Ukoliko želite da unesete promenu u meni, a dovoljno ste kreativni i imate pomoć najmlađih ukućana, imamo predlog za vas. U pitanju je predjelo koje podseća na piliće, jako je jednostavno za pripremu, a sve sastojke već imate u kuhinji. Nadamo se da ćete uživati u pripremi, a sada polako krećemo sa pripremom korak po korak…
Potrebno je:
- 8 tvrdo kuvanih jaja
- 1 i po supena kašika majoneza
- 1 kašičica senfa
- nekoliko kiselih krastavčića
- ¼ kašičice začinske paprike
- so, po ukusu
- sveže mleveni biber, po ukusu
- 1 šargarepa
- 16 zrna bibera
Priprema:
1. Složite jaja u šerpu srednje veličine u koju ste prethodno sipali hladnu vodu. Stavite je na ringlu i poklopite. Zatim uključite šporet na blagu temperaturu i sačekajte da voda provri. Isključite šporet i poklopljenu šerpu ostavite još 12 minuta na ringli.
2. Nakon isteka tog vremena, procedite, pa jaja provucite kroz mlaz hladne vode otprilike 1 minut.
3. Sačekajte da se jaja prohlade, pa ih oljuštite.
4. Potpuno ohlađena jaja poređajte i svako pri vrhu zasecite nožem. Zatim polako izvadite žumanca i prebacite ih u činiju srednje veličine.
5. U nju dodajte majonez, senf, kisele-krastavčiće, začinsku papriku, so i biber po ukusu. Dobro sjedinite, po potrebi mikserom, dok ne dobijete ujednačenu smesu.
6. Napunite špric za filovanje kolača, a otvor neka bude srednje veličine.
7. Zasecite belanca pri dnu, tako da jaja možete uspravno da složite na tanjir za posluženje, a zatim nafilujte svako jaje tako da smesa nadvisi belance, otprilike 1 cm.
8. Iseckajte šargarepu na trougliće nalik malim parčićima pice, pa ih poređajte u središnji deo smese, tako da podsećaju na kljun. Nakon toga, isto ponovite i sa zrnima bibera, koja treba da predstavljaju oči.
9. Poslužite odmah nakon pripreme, ili ih prekrijte i odložite u frižider najduže na dan, a zatim iznesite na trpezu.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: Pinterest