• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Napravite Red velvet tortu – najlepšu poslasticu za Dan zaljubljenih!

CityMagazine
09.02.2022. 3 Mins Read Recepti

Red velvet torta atraktivnog crveno-belog izgleda čuveni je recept američkog porekla, koji se najčešće pravi i služi za Dan zaljubljenih. Ova torta uglavnom se sastoji od nekoliko slojeva crvenog sočnog patišpanja koji su obilno premazani belim filom od krem sira. Budući da se bližimo pomenutom prazniku, eto zgodne prilike da napravite i probate ovaj neobičan i vrlo ukusan desert!

Poreklo Red velvet torte

Recept za Red velvet tortu nastao je u Sjedinjenim Državama, sredinom 19. veka, tokom viktorijanske ere. Zbog svog neobičnog i sofisticiranog izgleda, ova torta je dobila naziv „red velvet“, što u prevodu znači „crveni somot“. Tokom Drugog svetskog rata, poslastičari su koristili kuvani sok od cvekle da bi dobili jedinstvenu crvenu boju patišpanja, ali i da bi mu dali posebnu sočnost. Kasnije je ovaj sastojak zamenjen prehrambenim bojama, ali ga neki poslastičari i dalje koriste.

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Recept za smesu s kojom možete da pripremite čak sedam vrsta kolača

Poslednjih godina, ova torta ponovo je postala moderna u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim evropskim zemljama, posebno oko Dana zaljubljenih, iz očiglednih razloga. Sada postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, pa tako postoje razni kolačići, mafini, vafle, krofne i čizkejk sličnog izgleda, a tu su i neka pića i kokteli inspirisani ovim čuvenim desertom.

Foto: luisana zerpa on Unsplash

Kako napraviti Red velvet tortu?

Iako neke zastrašuje njen izgled, Red velvet tortu je zapravo prilično lako napraviti. U originalnom receptu pravi se uglavnom od putera, kakao praha, jaja, šećera i brašna. Međutim, tri posebna sastojka garantuju njegovu izuzetno vlažnu teksturu, a to su: sirće, soda bikarbona, kao i mlaćenica ili fermentisano mleko.

Potrebno je:

Za patišpanj:

  • 2 1/2 šolje brašna za sve namene
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 1/2 šolja granuliranog šećera
  • 2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira:

  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 230 g putera, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 7 šoljica šećera u prahu
Foto: amirali mirhashemian on Unsplash

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite dve okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem.

U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.

Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smesa ne postane vazdušasta i penasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promešajte.

U posebnoj posudi pomešajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani.

Naizmenično dodajte suve sastojke i mešavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suvim sastojcima, pa lagano sve promešajte da se sastojci lepo sjedine.

Podelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade.

Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta.

Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lepa i efektna i bez toga! Uživajte!

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Estefanía Escalante Fernández on Unsplash

Tags:

dan zaljubljenihred velvet tortaukusna poslastica

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Bruklin Bekam se pohvalio kulinarskim umećem na Instagramu: Evo kako pravi sendvič

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Savršen dodatak vašoj jutarnjoj kafi: slasni mafini sa cimetom bez glutena

Next

Ljubavni napici: Isprobajte ove koktele na Dan zaljubljenih

Next
10.02.2022.

Ljubavni napici: Isprobajte ove koktele na Dan zaljubljenih

Previews
08.02.2022.

Savršen dodatak vašoj jutarnjoj kafi: slasni mafini sa cimetom bez glutena

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖