Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite Red velvet tortu – najlepšu poslasticu za Dan zaljubljenih!

AUTOR: CityMagazine 09 Feb, 2022
Napravite Red velvet tortu – najlepšu poslasticu za Dan zaljubljenih!

Red velvet torta atraktivnog crveno-belog izgleda čuveni je recept američkog porekla, koji se najčešće pravi i služi za Dan zaljubljenih. Ova torta uglavnom se sastoji od nekoliko slojeva crvenog sočnog patišpanja koji su obilno premazani belim filom od krem sira. Budući da se bližimo pomenutom prazniku, eto zgodne prilike da napravite i probate ovaj neobičan i vrlo ukusan desert!

Poreklo Red velvet torte

Recept za Red velvet tortu nastao je u Sjedinjenim Državama, sredinom 19. veka, tokom viktorijanske ere. Zbog svog neobičnog i sofisticiranog izgleda, ova torta je dobila naziv „red velvet“, što u prevodu znači „crveni somot“. Tokom Drugog svetskog rata, poslastičari su koristili kuvani sok od cvekle da bi dobili jedinstvenu crvenu boju patišpanja, ali i da bi mu dali posebnu sočnost. Kasnije je ovaj sastojak zamenjen prehrambenim bojama, ali ga neki poslastičari i dalje koriste.

Poslednjih godina, ova torta ponovo je postala moderna u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim evropskim zemljama, posebno oko Dana zaljubljenih, iz očiglednih razloga. Sada postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, pa tako postoje razni kolačići, mafini, vafle, krofne i čizkejk sličnog izgleda, a tu su i neka pića i kokteli inspirisani ovim čuvenim desertom.

Foto: luisana zerpa on Unsplash

Kako napraviti Red velvet tortu?

Iako neke zastrašuje njen izgled, Red velvet tortu je zapravo prilično lako napraviti. U originalnom receptu pravi se uglavnom od putera, kakao praha, jaja, šećera i brašna. Međutim, tri posebna sastojka garantuju njegovu izuzetno vlažnu teksturu, a to su: sirće, soda bikarbona, kao i mlaćenica ili fermentisano mleko.

Potrebno je:

Za patišpanj:

  • 2 1/2 šolje brašna za sve namene
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 1/2 šolja granuliranog šećera
  • 2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira:

  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 230 g putera, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 7 šoljica šećera u prahu
Foto: amirali mirhashemian on Unsplash

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite dve okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem.

U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.

Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smesa ne postane vazdušasta i penasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promešajte.

U posebnoj posudi pomešajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani.

Naizmenično dodajte suve sastojke i mešavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suvim sastojcima, pa lagano sve promešajte da se sastojci lepo sjedine.

Podelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade.

Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta.

Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lepa i efektna i bez toga! Uživajte!

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Estefanía Escalante Fernández on Unsplash

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…