Naš predlog: Slane i slatke đakonije od testa
Dolazi vreme slava, porodičnih okupljanja, stižu nam novogodišnji praznici. A prazničnu trpezu, bila ona tradicionalna ili moderna, teško je zamisliti bez mekanih i mirisnih kiflica, buhtli ili štrudli. Pogledajte zato recepte iskusnih domaćica i njihove savete kako da ove godine napravite najlepše đakonije od testa.
SPIRALE SA SIROM (autor: Suzana Mitić)
Potrebno je:
- 40 g Alfa kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 belance
- 100 ml ulja
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 900 g brašna
Još je potrebno:
- 200 g omekšalog margarina
- 30 g susama
- 1 žumance
- 300 g sira
- 10 g lanenog semena
Kvasac izmrviti, dodati mleko, vodu, šećer i nekoliko kašika brašna. Sjediniti varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac. Nadošli kvasac sipati u posudu sa manjom količinom brašna, dodati jaje, umućeno belance, ulje, so i zamesiti testo uz postepeno dodavanje preostalog brašna.
Testo pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti 30 minuta da se udvostruči.
Naraslo testo podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo rastanjiti oklagijom što tanje i premazati ga omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu koru. Poslednju ne premazivati. Posuti brašnom i od svih delova razviti veliku četvrtastu koru ali ne mnogo tanku. Tako veliku četvrtastu koru posuti do polovine izmrvljenim sirom pa preklopiti drugim polovinom testa. Razviti oklagijom koru ali ne previše tanko. Točkićem za testo seći štapiće na oko 1 cm širine a dužinu štapića odredite sami. Takav štapić, odnosno traku jednom rukom uvijate na desno nekoliko puta a drugom na levo nekoliko puta.
Štapiće poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Žumance umutite viljuškom sa nekoliko kapi ulja i premažite štapiće. Posuti semenkama po želji i susamom.
Pustite ih da miruju desetak minuta (dok se ugreje rerna) i pecite na 200 °C oko 15 minuta.
Saveti:
Pecivo čuvajte u kutiji sa poklopcem jer ćete na taj način imati sveže pecivo nekoliko dana, naravno ako preostane. Štapići su idealni za doručak, večeru ali i kao dobra grickalica uz pivo. Umesto sira možete staviti i pica punjenje.
SLATKE BUNDEVICE (autor: Verica Poznanović)
Potrebno je:
- 800 g brašna
- 42 g Alfa kvasca
- 2 kašičice šećera
- soli po ukusu
- 400 g pirea od bundeve
- 300 ml vode
Za filovanje:
- 100 g seckanih oraha
- malo semenki bundeve
- 2 kašike šećera
- 100 g seckanih oraha
- malo semenki bundeve
- 2 kašike šećera
Za premazivanje:
- 100 g marmelade
- 100 g šećera
- 100 ml vode
Način pripreme:
U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac (koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna) dobro izmešajte, a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo. Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.
Podelite testo na delove. Ja sam napravila jednu veću bundevu od testa i par manjih bundevica. Od svakog dela napravite lopticu i uvežite je kanapom kao što je prikazano na slici. Od većeg dela testa sam formirala loptu, napravila udubljenje i stavila 100 g seckanih oraha, 2 kašike kristal šećera i malo semenki bundeve.
Stavila sam bundevu i „bundevice‟ u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 30-ak minuta da se peku, to jest dok lepo ne porumene. Prohladite malo bundevu i bundevice i pažljivo skinite kanap. Svaku bundevicu sam premazala pripremljenim premazom. Stavite marmeladu, šećer i vodu na šporet da provri. Malo prohladite i premažite bundevu i bundevice.
Savet:
Bundeva daje testu specifičan ukus, prelepu boju i izgled. Tri stvari koje su važne kada pravite ove bundevice su strpljenje, bundeva i kvasac.
BAVARSKE KIFLICE (autor: Tatjana Erić Stojanović)
Sastojci:
- 600 g brašna
- 25 g kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 puna kašika masti
- 1,3 l vode
- 3 velike kašike sode bikarbone.
Priprema:
Razmutiti kvasac u 100 ml tople vode sa kašičicom šećera. Sačekati da nadođe. U brašno staviti so, mast, 200 ml vode, nadošli kvasac pa umesiti testo. Ostaviti testo oko 30 minuta da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 8 obgi. Svaku obgu razviti u krug i svaku iseći na 8 trouglova. Svaki trougao smotati u kiflicu. U šerpu sipati 1 l vode i sodu bikarbonu. Kad počne da vri ubaciti kiflice da se kuvaju po 1 minut sa svake strane.
U tepsiju staviti papir za pečenje pa preko njega ređati kiflice. Posuti ih po želji susamom. Staviti bavarske kiflice u zagrejanu rernu da se peku dok ne dobiju odgovarajuću svetlo braon boju.
Saveti:
Kada se kiflice posle kuvanja u sodi bikarboni poređaju u tepsiju staviti ih odmah u zagrejanu rernu da se peku. Obavezno koristiti papir za pečenje. Kada su kiflice ispečene, kada se izvade iz rerne odmah tako vruće svaku kiflicu odlepiti sa papira i ostaviti tako da se ohlade.
Bitno je samo odmah je odlepiti dok je vruće jer se teško skidaju sa papira kada se ohlade (to je zbog tog bavarskog rastvora, odnosno sode bikarbone).
ŠTRUDLA S MAKOM (autor: Adilja Hodža)
Sastojci:
- oko 500 g brašna tip 400
- 120 g margarina ili masti
- kockica Alfa kvasca
- kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 60 g šećera
- prstohvat mlevenog karanfilića
Za fil sa makom:
- 220 g mlevenog maka
- 100 ml mleka
- 4 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 20 g maslaca ili margarina
Za premazivanje:
- žumance i malo vode
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer, karanfilić i na kraju nadošli kvasac i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil.
Priprema fila:
Pomešajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer. U šerpici zagrejte mleko da bude vrelo i dodajte maslac i rastopite. Tako vrelim mlekom prelijte mak i promešajte. Ostavite mak sa strane da se ohladi i onda filujte. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva dela). Sa strane testo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni. Pečenu štrudlu pokrijte krpom da malo omekša. Pospite šećerom u prahu, secite i poslužite.
Saveti:
Testo treba dobro rukama umesiti i premesiti nekoliko puta. Pripremljena štrudla treba takođe da odstoji pre pečenja da ponovo naraste. Da bi štrudla bila što mekša, nakon pečenja je treba prekriti.
No Comment! Be the first one.