Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Naš predlog: Slane i slatke đakonije od testa

AUTOR: CityMagazine 20 Nov, 2019
Naš predlog: Slane i slatke đakonije od testa

Dolazi vreme slava, porodičnih okupljanja, stižu nam  novogodišnji praznici. A prazničnu trpezu, bila ona tradicionalna ili moderna, teško je zamisliti bez mekanih i mirisnih kiflica, buhtli ili štrudli. Pogledajte zato recepte iskusnih domaćica i njihove savete kako da ove godine napravite najlepše đakonije od testa.

SPIRALE SA SIROM (autor: Suzana Mitić)

Potrebno je: 

  • 40 g Alfa kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml vode 
  • 900 g brašna

Još je potrebno:

  • 200 g omekšalog margarina
  • 30 g susama
  • 1 žumance
  • 300 g sira
  • 10 g lanenog semena

Kvasac izmrviti, dodati mleko, vodu, šećer i nekoliko kašika brašna. Sjediniti varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac. Nadošli kvasac sipati u posudu sa manjom količinom brašna, dodati jaje, umućeno belance, ulje, so i zamesiti testo uz postepeno dodavanje preostalog brašna.

Testo pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti 30 minuta da se udvostruči.

Naraslo testo podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo rastanjiti oklagijom što tanje i premazati ga omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu koru. Poslednju ne premazivati. Posuti brašnom i od svih delova razviti veliku četvrtastu koru ali ne mnogo tanku. Tako veliku četvrtastu koru posuti do polovine izmrvljenim sirom pa preklopiti drugim polovinom testa. Razviti oklagijom koru ali ne previše tanko. Točkićem za testo seći štapiće na oko 1 cm širine a dužinu štapića odredite sami. Takav štapić, odnosno traku jednom rukom uvijate na desno nekoliko puta a drugom na levo nekoliko puta. 

Štapiće poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Žumance umutite viljuškom sa nekoliko kapi ulja i premažite štapiće. Posuti semenkama po želji i susamom. 

Pustite ih da miruju desetak minuta (dok se ugreje rerna) i pecite na 200 °C oko 15 minuta.

Saveti:

Pecivo čuvajte u kutiji sa poklopcem jer ćete na taj način imati sveže pecivo nekoliko dana, naravno ako preostane. Štapići su idealni za doručak, večeru ali i kao dobra grickalica uz pivo. Umesto sira možete staviti i pica punjenje.

SLATKE BUNDEVICE (autor: Verica Poznanović)

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 42 g Alfa kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • soli po ukusu
  • 400 g pirea od bundeve
  • 300 ml vode

Za filovanje:

  • 100 g seckanih oraha
  • malo semenki bundeve
  • 2 kašike šećera
  • 100 g seckanih oraha
  • malo semenki bundeve
  • 2 kašike šećera

Za premazivanje:

  • 100 g marmelade
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode

Način pripreme:

U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac (koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna) dobro izmešajte, a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo. Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.

Podelite testo na delove. Ja sam napravila jednu veću bundevu od testa i par manjih bundevica. Od svakog dela napravite lopticu i uvežite je kanapom kao što je prikazano na slici. Od većeg dela testa sam formirala loptu, napravila udubljenje i stavila 100 g seckanih oraha, 2 kašike kristal šećera i malo semenki bundeve.

Stavila sam bundevu i „bundevice‟ u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 30-ak minuta da se peku, to jest dok lepo ne porumene. Prohladite malo bundevu i bundevice i pažljivo skinite kanap. Svaku bundevicu sam premazala pripremljenim premazom. Stavite marmeladu, šećer i vodu na šporet da provri. Malo prohladite i premažite bundevu i bundevice.

Savet:

Bundeva daje testu specifičan ukus, prelepu boju i izgled. Tri stvari koje su važne kada pravite ove bundevice su strpljenje, bundeva i kvasac.  

BAVARSKE KIFLICE (autor: Tatjana Erić Stojanović)

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 puna kašika masti
  • 1,3 l vode
  • 3 velike kašike sode bikarbone.

Priprema:

Razmutiti kvasac u 100 ml tople vode sa kašičicom šećera. Sačekati da nadođe. U brašno staviti so, mast, 200 ml vode, nadošli kvasac pa umesiti testo. Ostaviti testo oko 30 minuta da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 8 obgi. Svaku obgu razviti u krug i svaku iseći na 8 trouglova. Svaki trougao smotati u kiflicu. U šerpu sipati 1 l vode i sodu bikarbonu. Kad počne da vri ubaciti kiflice da se kuvaju po 1 minut sa svake strane.

U tepsiju staviti papir za pečenje pa preko njega ređati kiflice. Posuti ih po želji susamom. Staviti bavarske kiflice u zagrejanu rernu da se peku dok ne dobiju odgovarajuću svetlo braon boju.

Saveti:

Kada se kiflice posle kuvanja u sodi bikarboni poređaju u tepsiju staviti ih odmah u zagrejanu rernu da se peku. Obavezno koristiti papir za pečenje. Kada su kiflice ispečene, kada se izvade iz rerne odmah tako vruće svaku kiflicu odlepiti sa papira i ostaviti tako da se ohlade.

Bitno je samo odmah je odlepiti dok je vruće jer se teško skidaju sa papira kada se ohlade (to je zbog tog bavarskog rastvora, odnosno sode bikarbone).

ŠTRUDLA S MAKOM (autor: Adilja Hodža)

Sastojci:

  • oko 500 g brašna tip 400
  • 120 g margarina ili masti
  • kockica Alfa kvasca
  • kašičica šećera
  • 250 ml mleka
  • 60 g šećera
  • prstohvat mlevenog karanfilića

Za fil  sa makom:

  • 220 g mlevenog maka
  • 100 ml mleka
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g maslaca ili margarina

Za premazivanje:

  • žumance i malo vode
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer, karanfilić i na kraju nadošli kvasac i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil.

Priprema fila: 

Pomešajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer. U šerpici zagrejte mleko da bude vrelo i dodajte maslac i rastopite. Tako vrelim mlekom prelijte mak i promešajte. Ostavite mak sa strane da se ohladi i onda filujte. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva dela). Sa strane testo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni. Pečenu štrudlu pokrijte krpom da malo omekša. Pospite šećerom u prahu, secite i poslužite.

Saveti:

Testo treba dobro rukama umesiti i premesiti nekoliko puta. Pripremljena štrudla treba takođe da odstoji pre pečenja da ponovo naraste. Da bi štrudla bila što mekša, nakon pečenja je treba prekriti. 

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…