• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Omiljeni kolačići detinjstva pripremljeni u vašoj kuhinji: Kako da napravite domaće mančmelou kolačiće?
Priprema kolača foto: thitiya botter / Alamy / Alamy / Profimedia

Omiljeni kolačići detinjstva pripremljeni u vašoj kuhinji: Kako da napravite domaće mančmelou kolačiće?

Marija Ćirjak
12.03.2023. 2 min Recepti

Jedna od najukusnijih poslastica detinjstva jeste čuveni mančmelou. Ukoliko ste ljubitelj, iznenadiće vas kakav ukus mogu da imaju domaći mančmelou kolačići.

Da li se slaže sa standardnim primerom koji kupujemo u prodavnicama već dugo vremena, ili je čak bolje, proverite sami!

Gastroblogerka Tatjana Pastuović Klaić vredno i marljivo je radila na receptu za kolač kod koga ne možete omanuti, piše vecernji.hr.

Sastojci za biskvite:

  • 200 g brašna
  • 1 kašičica kakaa
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • polovina kašičice praška za pecivo
  • četvrtina kašičice sode bikarbone
  • četvrtina kašičice cimeta
  • 1 jaje
  • 100 g putera

Sastojci za penu od belanca:

  • 60 ml vode
  • 1 kašika meda
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 g želatina u prahu + 2 kašike vode
  • 2 belanca
  • prstohvat soli

Za čokladnu glazuru:

  • 200 g crne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Od sastojaka za biskvit umesite testo, formirajte ga u loptu, zatim umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje sat, ili preko noći. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Dva lista papira za pečenje postavite preko tepsije. Radnu površinu lagano pospite brašnom i ohlađeno testo razvaljajte u veoma tanak sloj. Malim okruglim kalupom oblikujte krugove prečnika 4 centimetara i stavite ih u zagrejanu rernu da se peku 8-10 minuta na 190 stepeni.

Dok se biskviti hlade, pomešajte želatin sa dve kašike vode i ostavite desetak minuta da novonastala smesa nabubri. U šerpi zagrejte 60 ml vode, dodajte med, vanilin šećer i 80 g šećera. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate još neko kraće vreme, dok se na površini ne stvore mehurići. Kada dobijete sirup, sklonite ga sa ringle i pomešajte ga sa pripremljenim želatinom. Dok se sirup kuva, belanca posolite i umutite, zatim dodajte preostali šećer i nastavite da mutite. U belanca, uz neprekidno mešanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljeni sirup i mešajte dok se ne sjedini sve u čvrstu penu. Napunite kesu za pecivo smesom od belanca i u sredinu svakog keksa istisnite malo smese. Ostavite punjene kolačiće da se osuše na sobnoj temeperaturi 1-2 sata. Pripremite glazuru – čokoladu izlomite na manje komade, istopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Umačite jedan po jedan kolačić i čokoladu stavite na rešetku da se ocedi, a zatim prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnijem mestu da se čokolada stegne.

Poslužite ohlađene domaće mančemolu kolačiće i uživajte sa svojim prijateljima!

Izvor: vecernji.hr

Foto: profimedia.rs

Oznake:

mančmelourecept

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Šta je mostarska pica i kako se priprema: Ovaj TikToker zna tajni sastojak
Prethodni

Šta je mostarska pica i kako se priprema: Ovaj TikToker zna tajni sastojak

Recept za švedske ćuftice sa pire krompirom
Sledeći

Recept za švedske ćuftice sa pire krompirom

Sledeći
Recept za švedske ćuftice sa pire krompirom
12.03.2023.

Recept za švedske ćuftice sa pire krompirom

Prethodni
10.03.2023.

Šta je mostarska pica i kako se priprema: Ovaj TikToker zna tajni sastojak

Šta je mostarska pica i kako se priprema: Ovaj TikToker zna tajni sastojak

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖