Omiljeni kolačići detinjstva pripremljeni u vašoj kuhinji: Kako da napravite domaće mančmelou kolačiće?
Jedna od najukusnijih poslastica detinjstva jeste čuveni mančmelou. Ukoliko ste ljubitelj, iznenadiće vas kakav ukus mogu da imaju domaći mančmelou kolačići.
Da li se slaže sa standardnim primerom koji kupujemo u prodavnicama već dugo vremena, ili je čak bolje, proverite sami!
Gastroblogerka Tatjana Pastuović Klaić vredno i marljivo je radila na receptu za kolač kod koga ne možete omanuti, piše vecernji.hr.
Sastojci za biskvite:
- 200 g brašna
- 1 kašičica kakaa
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- polovina kašičice praška za pecivo
- četvrtina kašičice sode bikarbone
- četvrtina kašičice cimeta
- 1 jaje
- 100 g putera
Sastojci za penu od belanca:
- 60 ml vode
- 1 kašika meda
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 g želatina u prahu + 2 kašike vode
- 2 belanca
- prstohvat soli
Za čokladnu glazuru:
- 200 g crne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Od sastojaka za biskvit umesite testo, formirajte ga u loptu, zatim umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje sat, ili preko noći. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Dva lista papira za pečenje postavite preko tepsije. Radnu površinu lagano pospite brašnom i ohlađeno testo razvaljajte u veoma tanak sloj. Malim okruglim kalupom oblikujte krugove prečnika 4 centimetara i stavite ih u zagrejanu rernu da se peku 8-10 minuta na 190 stepeni.
Dok se biskviti hlade, pomešajte želatin sa dve kašike vode i ostavite desetak minuta da novonastala smesa nabubri. U šerpi zagrejte 60 ml vode, dodajte med, vanilin šećer i 80 g šećera. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate još neko kraće vreme, dok se na površini ne stvore mehurići. Kada dobijete sirup, sklonite ga sa ringle i pomešajte ga sa pripremljenim želatinom. Dok se sirup kuva, belanca posolite i umutite, zatim dodajte preostali šećer i nastavite da mutite. U belanca, uz neprekidno mešanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljeni sirup i mešajte dok se ne sjedini sve u čvrstu penu. Napunite kesu za pecivo smesom od belanca i u sredinu svakog keksa istisnite malo smese. Ostavite punjene kolačiće da se osuše na sobnoj temeperaturi 1-2 sata. Pripremite glazuru – čokoladu izlomite na manje komade, istopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Umačite jedan po jedan kolačić i čokoladu stavite na rešetku da se ocedi, a zatim prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnijem mestu da se čokolada stegne.
Poslužite ohlađene domaće mančemolu kolačiće i uživajte sa svojim prijateljima!
Izvor: vecernji.hr
Foto: profimedia.rs
No Comment! Be the first one.