Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Osvežavajuća salsa od ananasa i manga koja je idealna za leto

AUTOR: CityMagazine 27 Jun, 2021
Osvežavajuća salsa od ananasa i manga koja je idealna za leto

Dolaskom leta i visokih temperatura, sve manje imamo želju da kuvamo teška i komplikovana jela, već prednost dajemo svežim salatama, voću i povrću koji nas odlično hidriraju i osvežavaju, a uz to su i puni vitamina i minerala. Imajući to na umu, odlučili smo da danas sa vama podelimo recept za ukusnu, sočnu i uzbudljivu salsu od ananasa i manga koja je sjajan izbor za lagani letnji obrok ili neformalnu zakusku sa prijateljima uz tortilja čips ili naćose.

Budući da su mango i ananas prave letnje namirnice, ovu salsu najbolje je konzumirati upravo tokom letnje sezone. Bilo da je jedete samostalno ili kao prilog nekom grilovanom mesu, ribi ili povrću, verujemo da nećete ostati ravnodušni na sve te mirisne i slasne arome. Kako ne bi dominirao slatki ukus, tu je i malo halapenjo papričice i paradajza koji unose savršeni balans i stvaraju pravu harmoniju ukusa. Kako verujemo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na pripremu…

Potrebno je:

  • 1 svež ananas
  • 2 sveža manga
  • 1 šolja očišćenog i iseckanog paradajza (najbolje sorte Roma ili šljiva paradajza)
  • ½ šolje seckanog ljubičastog luka
  • ¼ šolje očišćene i sitno iseckane halapenjo papričice
  • ¼ šolje sitno iseckanog svežeg korijandera
  • 1 kašika sveže narendane kore limete
  • 2 kašike svežeg soka od limete
  • ½ kašičice košer soli
  • tortilja čips (po želji)

Priprema:

Za početak pripremite sve sastojke.

Zatim očistite ananas, tako što ćete prvo odseći vrh i dno, a zatim preciznim potezima noža bočno od vrha do dna oljuštiti i ostatak. Isecite ananas na kockice veličine oko 1,5 cm. Izdvojite oko tri šolje iseckanog ananasa za salsu, a ostatak slobodno pojedite samostalno.

Mango takođe očistite i isecite na kockice iste veličine kao ananas, pa izdvojte 1 šolju za salsu, a u ostatku uživajte kako želite.

Sipajte iseckani ananas, mango, ljubičasti luk, halapenjo, paradajz i korijander u dublju činiju, a zatim sve dobro promešajte. Dodajte koricu i sok limete, začinite sve solju i dobro promešajte. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider da se hladi minimum oko 30 minuta, najbolje pre samog služenja da bi salsa bila dovoljno rashlađena i da bi se svi ukusi lepo povezali.

Poslužite uz tortilja čips, grilovanu ribu, piletinu, ili drugo meso po izboru i uživajte!

*Ova salsa može da stoji u frižideru do dva dana.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: The Spruce Eats/Kristina Vanni

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…