Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom

AUTOR: CityMagazine 01 Mar, 2021
Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom

Sa skorim dolaskom proleća dolaze i mnoge sveže namirnice i vreme je da se ponovo zaputimo na pijacu kako bismo isprobali neke od njih. To je i dobar razlog za isprobavanje nekih novih recepata koji koriste baš te sveže sastojke. Danas vam predlažemo kinesko jelo – palačinke sa mladim lukom, koje ima bezbroj varijanti u zemlji iz koje dolazi. Predstavlja popularnu uličnu hranu, ali može da bude i zanimljivo rešenje za vikend uživanje, lagani ručak ili dugi doručak. Ideja iza ovog jela je da palačinke budu hrskave spolja, a sočne i višeslojne iznutra, uz obavezni sos u koji ćete umakati vruće testo. Sveukupno vreme pripreme je malo više od sat vremena, a navedene količine predviđene su za 4 palačinke obima oko 20 centimetara, a vi ih dozirajte po potrebi.

Sastojci:

Testo

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 195 ml tople vode

Pasta

  • 35 g brašna
  • jedna i po kašičica soli
  • 4 kašike ulja
  • 2 mlada luka, sitno seckana

Sos

  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika blagog soja sosa
  • 1 kašičica kristal šećera
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • parče đumbira oko 3 cm, oljušten i isečen na trakice

Fil

  • Neutralno ulje (od semena grožđa ili slično) za podmazivanje i prženje
  • 2 kašičice svinjske masti (opciono)
  • 3 mlada luka, sitno seckana

Priprema:

  1. U velikoj činiji pomešajte brašno i so. Polako sipajte vodu, sve vreme mešajući, sve dok se ne dobije testo koje je glatko i sjajno i koje se polako odvaja od ivice posude. Mesite 15 minuta ručno ili 7 do 10 minuta u mikseru. Po potrebi dodajte malo brašna ili malo vode u testo. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko jednog sata, ili do jednog dana u frižideru.
  2. U maloj činiji pomešajte brašno i so i ostavite sa strane. Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i sipajte biljno ulje. Iseckajte mladi luk i dodajte ga u tiganj. Pržite dok ne postane zlatnožut, oko 5 do 7 minuta. Izvadite luk iz ulja, a ulje sipajte u činiju sa brašnom i solju i mešajte dok ne dobijete pastu.
  3. U maloj činiji pomešajte sirće, soja sos, šećer, beli luk i đumbir i ostavite sos po strani.
  4. Testo podelite na četiri jednaka dela i potom svaki pojedinačno oblikujte rukama i razvaljajte pomoću oklagije. Napravite pravougaonike dimenzije oko 30 x 10 cm kako biste u testo dodali pastu i mladi luk. Presavijte testo na trećine kao što biste učinili sa pismom i potom zarolajte u oblik valjka. Postavite ga uspravno i polako pritisnite rukom tako da na kraju dobijete kružni oblik.
  5. Razvaljajte u četiri kruga obima oko 20 cm. Zagrejte tiganj sa dve kašike ulja na srednju temperaturu i polako dodajte prvi disk, odnosno palačinku. Pržite oko 1 minuta na jednoj strani, potom malo smanjite temperaturu i pržite još 2 minuta sa poklopljenim tiganjem dok donja strana ne dobije zlatnu boju.
  6. Okrenite palačinku na drugu stranu i pržite još 2 minuta sa poklopcem. Sklonite poklopac, povećajte malo temperaturu i pržite još 2 minuta. Poslužite tople, sa sosom za umakanje sa strane.

Izvor: Pure Wow

Fotografije: choochoocachew.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…