• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa

Isidora Spasić
27.02.2021. 3 min Recepti

Kako je konačno došao vikend, vreme je za zasluženo opuštanje. To je ujedno idealna prilika da isprobate ovaj pomalo kič i kemp recept, koji doduše svojim ukusom potvrđuje dugogodišnju slavu.

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.thekitchn.com

Recept za prevrnuti kolač od ananasa

U pitanju je veoma stara tehnika pečenja kolača koja omogućava da voće bude vidljivo i u prvom planu. Kada je počela masovna proizvodnja na režnjeve sečenog i konzerviranog ananasa, domaćice su shvatile kako on naročito lepo izgleda u varijanti prevrnutog kolača. Dodatak maraskino trešnji uneo je efektnu crvenu boju, i tako zaokružio ovaj slasni recept.

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.cookingclassy.com

Osnovne informacije

Vreme pripreme je 25 min.

Vreme pečenja je 30 min.

Za serviranje će biti 12 parčića kolača

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.healthiersteps.com

Sastojci

  • 4 jajeta
  • ½ šolje putera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 konzerva ananasa (na režnjeve)
  • 10 maraskino trešnji
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašičica ekstrakta badema
Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.kawalingpinoy.com

Priprema

Zagrejte rernu na 165 stepeni. U velikom i dubokom tiganju (najbolje tučanom!) koji ima dršku otpornu na toplotu, otopite ½ šolje putera na veoma tihoj vatri. Sklonite tiganj sa šporeta, pa smeđi šećer ravnomerno pospite svuda po njemu. Aranžirajte kolutove ananasa preko toga, tako da prekrijete celu površinu tiganja. Rasporedite maraskino trešnje u centar svakog ananasa. Odložite tiganj sa strane, pa u činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.howtofeedaloon.com

Jaja ćete mutiti u dve činije. U jednoj odvojite belanca u koja ćete postepeno dodavati šećer, i sve vreme mutiti ručnim mikserom. Kada se formira čvrsta bela smesa, pređite na žumanca. Njih u drugoj činiji mutite mikserom na jačoj brzini, sve dok se žumanca ne zgusnu. Koristeći konstantne kružne pokrete, umešajte žumanca u suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so), a zatim ih povežite sa belancima. Na kraju dodajte kašičicu otopljenog putera i ekstrakt badema.

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.lifemadesimplebakes.com

Promešajte poslednji put, pa testo ravnomerno rasporedite u tiganj preko ananasa. Pecite oko 30 minuta, dok se površina testa ne vrati u prvobitnu poziciju kada je pritisnete. Možete upotrebiti i staru dobru čačkalicu koju ćete zabosti u testo. Ukoliko bude suva, znači da je kolač pečen. Pustite da se kolač od ananasa ohladi 5 minuta, onda ga uz pomoć tupog noža nežno odvojite od oboda tiganja, postavite preko tanjir odgovarajuće veličine, a zatim brzim i veštim pokretom okrenite tiganj kako bi vam se kolač prevrnuo na tanjir, i kako bi pokazao svoje pravo lice.

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa
Foto: www.thebakingfairy.net

Naslovna slika: www.realfood.tesco.com i www.sallysbakingaddiction.com

Oznake:

ananasdesertkempkičkolačkuvanjeposlasticaretrovikendvintidž

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Zašto ne bi trebalo da izađete iz kuće bez prve jutarnje kafe
Prethodni

Zašto ne bi trebalo da izađete iz kuće bez prve jutarnje kafe

Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom
Sledeći

Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom

Sledeći
Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom
01.03.2021.

Osvežavajuće palačinke sa mladim lukom

Prethodni
26.02.2021.

Zašto ne bi trebalo da izađete iz kuće bez prve jutarnje kafe

Zašto ne bi trebalo da izađete iz kuće bez prve jutarnje kafe

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖