Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa

AUTOR: Isidora Spasić 27 Feb, 2021
Retro kuhinja: Prevrnuti kolač od ananasa

Kako je konačno došao vikend, vreme je za zasluženo opuštanje. To je ujedno idealna prilika da isprobate ovaj pomalo kič i kemp recept, koji doduše svojim ukusom potvrđuje dugogodišnju slavu.

Foto: www.thekitchn.com

Recept za prevrnuti kolač od ananasa

U pitanju je veoma stara tehnika pečenja kolača koja omogućava da voće bude vidljivo i u prvom planu. Kada je počela masovna proizvodnja na režnjeve sečenog i konzerviranog ananasa, domaćice su shvatile kako on naročito lepo izgleda u varijanti prevrnutog kolača. Dodatak maraskino trešnji uneo je efektnu crvenu boju, i tako zaokružio ovaj slasni recept.

Foto: www.cookingclassy.com

Osnovne informacije

Vreme pripreme je 25 min.

Vreme pečenja je 30 min.

Za serviranje će biti 12 parčića kolača

Foto: www.healthiersteps.com

Sastojci

  • 4 jajeta
  • ½ šolje putera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 konzerva ananasa (na režnjeve)
  • 10 maraskino trešnji
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašičica ekstrakta badema
Foto: www.kawalingpinoy.com

Priprema

Zagrejte rernu na 165 stepeni. U velikom i dubokom tiganju (najbolje tučanom!) koji ima dršku otpornu na toplotu, otopite ½ šolje putera na veoma tihoj vatri. Sklonite tiganj sa šporeta, pa smeđi šećer ravnomerno pospite svuda po njemu. Aranžirajte kolutove ananasa preko toga, tako da prekrijete celu površinu tiganja. Rasporedite maraskino trešnje u centar svakog ananasa. Odložite tiganj sa strane, pa u činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.

Foto: www.howtofeedaloon.com

Jaja ćete mutiti u dve činije. U jednoj odvojite belanca u koja ćete postepeno dodavati šećer, i sve vreme mutiti ručnim mikserom. Kada se formira čvrsta bela smesa, pređite na žumanca. Njih u drugoj činiji mutite mikserom na jačoj brzini, sve dok se žumanca ne zgusnu. Koristeći konstantne kružne pokrete, umešajte žumanca u suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so), a zatim ih povežite sa belancima. Na kraju dodajte kašičicu otopljenog putera i ekstrakt badema.

Foto: www.lifemadesimplebakes.com

Promešajte poslednji put, pa testo ravnomerno rasporedite u tiganj preko ananasa. Pecite oko 30 minuta, dok se površina testa ne vrati u prvobitnu poziciju kada je pritisnete. Možete upotrebiti i staru dobru čačkalicu koju ćete zabosti u testo. Ukoliko bude suva, znači da je kolač pečen. Pustite da se kolač od ananasa ohladi 5 minuta, onda ga uz pomoć tupog noža nežno odvojite od oboda tiganja, postavite preko tanjir odgovarajuće veličine, a zatim brzim i veštim pokretom okrenite tiganj kako bi vam se kolač prevrnuo na tanjir, i kako bi pokazao svoje pravo lice.

Foto: www.thebakingfairy.net

Naslovna slika: www.realfood.tesco.com i www.sallysbakingaddiction.com