Otkrijte čari torti od palačinki
Svi vole torte i palačinke! Zašto onda ne biste napravili savršen spoj ove dve poslastice? Mi vam upravo zbog toga predstavljamo jednu slatku i jednu slanu varijantu torte od palačinki.
Torta od čoko palačinki sa musom od čokolade
Ovaj recept idealan je za proslavu rođendana, pogotovu dečjih. Naravno da možete praviti i svoju kombinaciju sa omiljenim džemom, marmeladom, čokoladnim namazom, raznim svežim voćem, iseckanim orašastim plodovima…
Sastojci za palačinke
- 2 šolje brašna
- ¼ šolje kakao praha
- ¼ šolje šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 3 jajeta
- 2 ½ šolje mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašičice biljnog ulja
- semenke nara za dekoraciju
Sastojci za čokoladni mus
2 kašičice kakao praha
150 gr mlečne čokolade
1 šolja milerama
Priprema
U činiji pomešajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji, uz pomoć miksera, mutite jaja 1 minut. Nakon toga u njih dospite mleko i vanillin ekstrakt, opet izmiksajte, a zatim dodajte mešavinu sa brašnom, pa mutite još 1-2 minuta. Kada budete spremni da pečete palačinke, u smesu dodajte biljno ulje, te promešajte uz pomoć špatule. Ugrejte teflonski tiganj na srednje jaku vatru, i koristite manju kutlaču kako biste svaki put odredili istu količinu testa po palačinki. Prvu stranu pecite 1 minut, a drugu oko 30 sekundi. Ponavljajte proces, i odlažite pečene palačinke na tanjir. Trebalo bi da ukupno dobijete 20 palačinki. Ostavite palačinke da se hlade, dok za to vreme pripremate čokoladni mus. Prvo pomešajte kakao prah sa ¼ šolje tople vode. Istopite čokoladu u činiji postavljenoj iznad šerpe sa malo kipuće vode. Umešajte kakao prah koji ste zamešali sa malo vode, zajedno sa istopljenom čokoladom. U činiji, koristeći mikser, dobro umutite mileram, pa ga zatim polako dodajte u čokoladnu smesu, sve vreme blago mešajući. Položite jednu palačinku na veliki tanjir, na njenu sredinu stavite punu kašičicu čoko musa, pa ga ravnomerno rasporedite. Nastavite da slažete čoko-palačinke i mus od čokolade po istom principu, dok ne potrošite sav materijal. Na kraju ukrasite tortu semenkama nara.
Slana torta od palačinki sa dimljenim lososom
Ovaj poš recept impresioniraće vaše goste tokom elegantne zabave. U nekoj drugoj opciji, za slanu tortu od palačinki iskoristite suhomesnate proizvode, razne sireve, namaze, sveže povrće, začinsko bilje…
Sastojci za palačinke
- 7 kašičica putera
- 1 šolja mleka
- 4 jajeta
- ½ kašičice soli
- 1 ½ šolje brašna
Sastojci za nadev
- 1 pakovanje dimljenog lososa
- 1 pakovanje krem sira
- 2 kašičice sveže iseckane mirođije
- ½ limuna
- crveni kavijar za dekoraciju
Priprema
Stavite da se puter istopi na srednje jakoj vatri, dok ne dobije tamnu boju, a zatim ga prebacite u posudu i ostavite da se ohladi. U činiji mikserom mutite mleko i jaja 2-3 minuta. Dodajte brašno, pa mešajte još 30 sekundi. Ubacite potamneli puter i opet izmiksujte. Pustite da se smesa ohladi u frižideru oko 30 minuta. Teflonski tiganj premažite puterom, zagrejte na srednje jakoj temperaturi, pa uz pomoć kutlače sipajte smesu za palačinke. Obrćite tiganj kako bi se smesa svuda ravnomerno rasporedila. Kada ivice palačinke budu suve, okrenite je na drugu stranu, a kad ona dobije zlatno-žutu boju znaćete da je palačinka gotova. Ponovite ovu proceduru dok ne ispečete sve palačinke. Između pečenja palačinki dodajte u tiganj malo putera ukoliko bude potrebno. Dok se palačinke hlade, pomešajte krem sir sa iseckanom mirođijom i sokom od pola limuna. Na prvu palačinku namažite sloj od krem sira, rasporedite parčiće dimljenog lososa, pa nastavite da ponavljate postupak dok ne utrošite svih 10 palačinki. Za kraj, vrh slane palačinka-torte ukrasite zrncima crvenog kavijara.
Naslovna slika: www.sweetandsavorybyshinee.com i www.chewtown.com