Ova fritata je odlična za iskorišćavanje namirnica preostalih u frižideru
Tokom leta ne želimo da puno vremena provodimo uz šporet i pravimo još dodatnu toplotu u svom domu, tako da su jednostavni recepti uvek dobrodošli. A ako uz to još mogu da nam pomognu da iskoristimo razne namirnice iz frižidera, tim bolje! Ova fritata je baš takva i skoro svaki od navedenih sastojaka se može zameniti drugim, ako ga više volite ili trenutno imate na raspolaganju.
Sastavni deo recepta su svakako jaja, koja su obavezna, ali je ostatak prilagodljiv. Ova fritata je bogata proteinima i vitaminom D i zdrava za kosti, a pored toga je pogodna i za vegeterijance i kao obrok nakon vežbanja.
Sastojci:
- 2 kašičice maslinovog ulja
- Polovina crnog luka, iseckanog
- 50g pečuraka
- 6 čeri paradajza
- 2 jaja
- Malo suve majčine dušice
- 25g kozjeg sira, mrvljenog
- Malo rukole
- So i biber po ukusu
Priprema:
- Stavite rernu na gril funkciju i zagrejte na srednju temperaturu
- U tiganju koji može ići u rernu zagrejte ulje do srednje temperature i dodajte luk. Dinstajte ga 3 minuta dok ne omekša, potom dodajte pečurke i paradajz i dinstajte još 2 minuta.
- U činiju dodajte jaja, majčinu dušicu i začine i dobro umutite, potom sve to presipajte u tiganj, vodeći računa da su jaja ravnomerno raspoređena. Pržite 2 minuta na srednjoj vatri dok se osnova i ivice na zapeku, a sredina još uvek ostane tečna, pa zatim dodajte sir odozgo.
- Uzmite ceo tiganj i stavite ga u rernu na minut-dva ispod grejača sa funkcijom grila, tako da odozgo dobije zlatnu boju i malo naraste. Poslužite sve sa rukolom odozgo.
Izvor: Stylist
Naslovna fotografija: gratefulgrazer.com