Ovaj vanila fil za kolače ćete obožavati
Za sve ljubitelje slatkiša ovaj tekst će predstavljati pravo uživanje, jer je reč o slatkišima. Znamo da je teško odoleti svim čokoladnim, orašastim ili voćnim zalogajima u vidu torte ili kolača. Kao što smo već pisali proteklog meseca, desert se ne odbija, te posle slanog gotovo uvek možemo da pređemo na slatko. Ostanite sa nama i u nastavku, jer vam donosimo recept za vanila krem koji će bez sumnje postati glavna zvezda vaših poslastica.
Ukoliko volite princes krofne, eklere, voćne tartove, te filovane torte, dopašće vam se redovi koji slede. Naime, objasnićemo vam korak po korak kako pripremiti univerzalni vanila krem za kolače. Odmah ćemo vam otkriti da je tajna u puteru, koji mu daje bogatu teksturu. Pomalo podseća na puding, ali da ne dužimo previše, odmah prelazimo na slasni recept:
Sastojci:
1 1/2 šolja mleka
3 žumanceta
¼ šolje šećera kristal šećera
¼ šolje gustina
1 supena kašika putera
2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Za početak, pripremite sve sastojke. Zagrejte mleko u dubljoj posudi, na umerenoj temperaturi. U odvojenoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin. Radite to polako, sve dok smesa ne postane gusta i kremasta. Kada se mleko zagrejalo do pojave mehurića, sipajte polovinu u prethodno pripremljenu smesu sa žumancima, sve vreme lagano muteći. Ostatak mleka ostavite u posudi. Zatim, dobijenu smesu prespite u posudu sa preostalim mlekom, te ponovo mešajte 2, 3 minuta na blagoj vatri, i paziti da ne zagori. Sklonite posudu sa ringle, pa dodajte puter i ekstrakt vanile. Kako biste ohladili fil, prebacite ga u manju činiju, a nju u veću u kojoj ste sipali vodu sa kockicama leda. Ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga, činiju odložite u frižider na 4 sata, a ukoliko ne želite odmah da ga iskoristite onda i do 2, 3 dana. Uživajte u aromi vanile u svom omiljenom slatkišu.
Izvor: Spruce Eats
Fotografije: Pinterest