Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovakav prebranac još niste probali

AUTOR: CityMagazine 08 Jan, 2021
Ovakav prebranac još niste probali

Iako se prebranac kod nas najčešće povezuje sa pasuljem, on se može praviti i od nekih drugih namirnica, najčešće leblebija. Sve to može ići u desetine varijacija, zavisno od preferenci i ukusa pojedinca. Danas vam donosimo jedan pravi zimski recept, pun preukusnih sastojaka, ali ipak lagan, a pritom pogodan i za ljude koji ne vole meso.

U pitanju je prebranac od leblebija sa muskatnom tikvom i pečurkama, dobar za dopunu energije i zdrav iz više razloga. Muskatna tikva prepuna je beta karotena, jedinjenja odgovornog za proizvodnju belih krvnih zrnaca i samim tim jačanje imunog sistema. Leblebije su bogate gvožđem koje daje dodatnu snagu, a beli luk i dimljena paprika su važni začini tokom cele godine. Recept je vrlo jednostavan, a rezultat veoma ukusan.

Sastojci:

  • 1 muskatna tikva, oljuštena i isečena na kockice od 1cm
  • 2 srednja crna luka, oljuštena i iseckana
  • 2 čena belog luka, izgnječena
  • 200g pečuraka, sečenih ugrubo
  • 400g leblebija iz konzerve
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašičice dimljene paprike
  • 400g paradajz pelata iz konzerve
  • So
  • Mleveni biber

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200˚C. Iseckajte povrće.
  2. Ubacite tikvu, crni i beli luk, pečurke i leblebije u veliku posudu za pečenje ili pleh. Prelijte maslinovim uljem i dodajte dimljenu papriku. Potom dobro izmešajte, kako bi sve bilo jednako prekriveno uljem i začinom.
  3. Pecite 30 minuta, a na pola tog vremena dobro promešajte sve. Nakon tog vremena, dodajte paradajz pelat i još jednom dobro promešajte. Vratite u rernu na još 10 minuta.
  4. Dodajte so i biber po ukusu i spremno je za serviranje.

Izvor: Stylist

Fotografije: Susan Bell/Simply Good For You

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…