• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovakve knedle još niste probali

Ovakve knedle još niste probali

CityMagazine
19.02.2021. 2 min Recepti

Čini se da se zima ne šali, te usled niskih temperatura nemamo puno prilike za izlazak iz kuće… Još kada se na to doda činjenica da nam hladnoća dosta crpi energiju i da zimski meseci zahtevaju nešto kaloričniju hranu, ne preostaje nam ništa drugo nego da odemo u kuhinju, zasučemo rukave i pripremimo neko toplo, ukusno i hranljivo jelo koje godi nepcima i hrani i telo i dušu. Recept koji vam danas predstavljamo je upravo takav!

Ukoliko volite da eksperimentišete sa tradicionalnim jelima i ukusima, i uz to volite knedle, onda je ovo jelo pravi izbor za vas. Naime, reč je o knedlama sa spanaćem koje se služe uz kremasti potaž od bundeve i hrskave komadiće pržene slaninice. Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura koje će zadovoljiti i one najprobirljivije. Budući da je vrlo dekorativno, može biti odličan izbor ukoliko vaša deca ne vole da jedu spanać ili bundevu, jer će im se u ovoj varijanti sigurno dopasti. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na recept.

Knedle od spanaća sa potažem od bundeve i hrskavom slaninicom

Ovakve knedle još niste probali

Potrebno je (za dve osobe):   

  • 75 g bajatog hleba iseckanog na kockice (prethodno odstranite koru)
  • 45 g obarenog spanaća
  • 1 srednji crni luk
  • 25 ml mleka
  • 15 g buđavog sira ili nekog drugog jakog sira po izboru
  • 5 g bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • ½ kašike speltinog brašna
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

Za potaž:

  • 100 g očišćene i iseckane bundeve
  • 50 ml bujona
  • 50 g mesnate slaninice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • začinsko bilje po ukusu (origano, bosiljak, majčina dušica…)
  • malo peršuna za dekoraciju
Ovakve knedle još niste probali

Priprema:

Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju, da postane staklast. Spanać i bosiljak iseckajte, pa pomešajte sa kockicama hleba. Zatim dodajte luk, jaja, mleko, rendani sir, brašno, so i muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite, pa ostavite „testo” pola sata „da odmori”. Nakon toga, od testa praviti knedle željene veličine, pa ih kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta.

Za potaž, obarite kockice bundeve u bujonu, pa dobro izblendajte štapnim mikserom kako biste dobili glatku kremastu teksturu. Dodajte začinsko bilje po ukusu i po želji malo soli i bibera.

Slaninicu iseckajte na kockice, pa propržite na malo maslinovog ulja, a zatim ocedite višak masnoće.

Sipajte potaž u dublji tanjir, preko njega rasporedite nekoliko knedli, sve pospite prženom slaninicom i po želji dekorišite svežim peršunom. Prijatno!

Izvor: Elle France

Fotografije: Elle France; Pinterest

Oznake:

knedlepotaž od bundeveslaninicaspanaćzimsko jelo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kafa ili čaj: Evo šta vaš omiljeni topli napitak otkriva o vama
Prethodni

Kafa ili čaj: Evo šta vaš omiljeni topli napitak otkriva o vama

Tri recepta za ljubitelje kafe
Sledeći

Tri recepta za ljubitelje kafe

Sledeći
Tri recepta za ljubitelje kafe
20.02.2021.

Tri recepta za ljubitelje kafe

Prethodni
18.02.2021.

Kafa ili čaj: Evo šta vaš omiljeni topli napitak otkriva o vama

Kafa ili čaj: Evo šta vaš omiljeni topli napitak otkriva o vama

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖