Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovakve knedle još niste probali

Čini se da se zima ne šali, te usled niskih temperatura nemamo puno prilike za izlazak iz kuće… Još kada se na to doda činjenica da nam hladnoća dosta crpi energiju i da zimski meseci zahtevaju nešto kaloričniju hranu, ne preostaje nam ništa drugo nego da odemo u kuhinju, zasučemo rukave i pripremimo neko toplo, ukusno i hranljivo jelo koje godi nepcima i hrani i telo i dušu. Recept koji vam danas predstavljamo je upravo takav!

Ukoliko volite da eksperimentišete sa tradicionalnim jelima i ukusima, i uz to volite knedle, onda je ovo jelo pravi izbor za vas. Naime, reč je o knedlama sa spanaćem koje se služe uz kremasti potaž od bundeve i hrskave komadiće pržene slaninice. Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura koje će zadovoljiti i one najprobirljivije. Budući da je vrlo dekorativno, može biti odličan izbor ukoliko vaša deca ne vole da jedu spanać ili bundevu, jer će im se u ovoj varijanti sigurno dopasti. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na recept.

Knedle od spanaća sa potažem od bundeve i hrskavom slaninicom

Potrebno je (za dve osobe):   

  • 75 g bajatog hleba iseckanog na kockice (prethodno odstranite koru)
  • 45 g obarenog spanaća
  • 1 srednji crni luk
  • 25 ml mleka
  • 15 g buđavog sira ili nekog drugog jakog sira po izboru
  • 5 g bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • ½ kašike speltinog brašna
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

Za potaž:

  • 100 g očišćene i iseckane bundeve
  • 50 ml bujona
  • 50 g mesnate slaninice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • začinsko bilje po ukusu (origano, bosiljak, majčina dušica…)
  • malo peršuna za dekoraciju

Priprema:

Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju, da postane staklast. Spanać i bosiljak iseckajte, pa pomešajte sa kockicama hleba. Zatim dodajte luk, jaja, mleko, rendani sir, brašno, so i muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite, pa ostavite „testo” pola sata „da odmori”. Nakon toga, od testa praviti knedle željene veličine, pa ih kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta.

Za potaž, obarite kockice bundeve u bujonu, pa dobro izblendajte štapnim mikserom kako biste dobili glatku kremastu teksturu. Dodajte začinsko bilje po ukusu i po želji malo soli i bibera.

Slaninicu iseckajte na kockice, pa propržite na malo maslinovog ulja, a zatim ocedite višak masnoće.

Sipajte potaž u dublji tanjir, preko njega rasporedite nekoliko knedli, sve pospite prženom slaninicom i po želji dekorišite svežim peršunom. Prijatno!

Izvor: Elle France

Fotografije: Elle France; Pinterest