Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Tri recepta za ljubitelje kafe

Retki su oni koji mogu da preguraju dan bez barem jedne šolje kafe. Osim što daje energiju, kafa je i zdrava, pa je šteta ne iskoristiti je na više načina. Zbog toga vam nudimo tri recepta, u kojima je kafa skriveni ali i glavni sastojak.

Foto: www.unsplash.com

Piletina sa kafom i čilijem

Egzotična kombinacija u sebi sadrži slane, slatke, ljute i opore note, što je čini idealnom za sve sladokusce. Zrna kafe uneće posebnu dubinu ukusa, naročito ako su sveže samlevena.

Foto: www.macheesmo.com

Sastojci

1 kg pilećih krilca

Sastojci za suvu marinadu

  • 1 kašičica mlevene kafe
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice žutog šećera
Foto: www.macheesmo.com

Sastojci za sos

  • ½ šolje pirinčanog sirćeta
  • 1 manji crni luk
  • 2 kašičice svežeg đumbira
  • ¼ šolje šećera
  • 1-3 kašičice Sriracha sosa
  • 3 kašičice biljnog ulja

Opciono

¼ šolje svežeg korijandera

Foto: www.macheesmo.com

Priprema

Sastojke za suvu marinadu pomešajte u većem dubokom tanjiru, a zatim svako krilce dobro uvaljajte u njega, sa obe strane. Odložite krilca na pleh i pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Nakon 20 minuta pečenja izvadite krilca i okrenite ih na drugu stranu. Za to vreme napravite sos tako što ćete naseckati luk, oljuštiti i iseckati đumbir, pa ih zatim propržiti u tiganju zajedno sa ostalim sastojcima. Kad sos krene da biva gušći, ubacite topla i pečena krilca. Malo promešajte, pa odmah služite garnirano sa listićima svežeg korijandera.

Foto: www.macheesmo.com

Kaša od ovsa sa espeesom i urmama

U ovom kreativnom jelu ujedno se nalazi zdrav doručak i jutarnja kafa. Pogodno je što kašu možete pripremiti dan ranije, i tako uštedeti vreme pošto se probudite. Važno je da se servira hladno, pa je idealno kad krenu topliji dani.

Foto: www.fitfoodiefinds.com

Sastojci

  • 1 šolja ovsa
  • 1 kašičica čia semena
  • prstohvat soli
  • ¼ šolje espresa
  • ¾ šolje nezaslađenog bademovog mleka
  • 2 kašičice javorovog sirupa
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 4 velike mesnate urme
  • voda po potrebi
Foto: www.fitfoodiefinds.com

Priprema

U velikoj činiji pomešajte ovas, čia seme i so. Onda dodajte espreso, bademovo mleko, javorov sirup, i ekstrakt vanile. Prekrijte činiju folijom, pa odložite u frižider na 2 sata ili preko noći. U blender ubacite urme sa malo vode, pa izmiksajte. Espreso-ovas služite tako što ćete ga preliti ovim ukusnim sosom od urmi.

Foto: www.fitfoodiefinds.com

Afogato

Ovaj jednostavni desert ima samo dva sastojka, i lak je za pripremu, što ga čini idealnim za popodnevno osveženje.

Foto: www.pinterest.com

Sastojci

2 šolje sladoleda od vanile

1 šolja tople kafe

Foto: www.foodnouveau.com

Priprema

Uzmite 4 deblje staklene čaše, pa u svaku stavite veliku kašiku sladoleda od vanile. Skuvajte kafu, pa odmah prelijte sladoled tako da u svakoj čaši bude ¼ kafe. Jedite kašičicom, i usput ispijajte dok se sladoled topi. Obično se koristi espreso, ali vas to ne sputava da upotrebite instant kafu ukoliko je više volite. Takođe, tradicionalno ide sladoled od vanile, ali vi slobodno isprobajte i neki drugi.

Foto: www.pinterest.com

Naslovna slika: www.thespruceeats.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…