Palačinke, recept naših baka
Evo jednostavnog recepta za tanke palačinke:
Sastojci:
1 šolja (oko 125g) brašna
2 jaja
1 šolja mleka
Prstohvat soli
1 kašika šećera (opciono)
1 kašika rastopljenog maslaca ili ulja (za premazivanje tiganja)
Priprema:
U većoj posudi razbijte jaja i dobro ih umutite.
Dodajte brašno u jaja i postepeno sipajte mleko dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
Ako želite slađe palačinke, dodajte šećer u smesu i dobro promešajte.
Dodajte prstohvat soli i ponovo promešajte.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premazite ga tankim slojem maslaca ili ulja.
Kada je tiganj dovoljno zagrejan, sipajte malu količinu smese (oko 1/4 šolje) u sredinu tiganja.
Brzo rotirajte tiganj da se smesa ravnomerno rasporedi po dnu tiganja i formira tanku palačinku.
Pecite palačinku oko 1-2 minuta ili dok ivice ne postanu lagano smeđe, a površina ne bude suva.
Pažljivo okrenite palačinku pomoću lopatice i pecite još 1 minut sa druge strane.
Prebacite gotovu palačinku na tanjir i nastavite proces sa preostalom smesom dok ne potrošite sve.
Poslužite palačinke tople sa omiljenim nadevom ili prelivom, kao što su džem, Nutella, voće, šećer u prahu ili sirup.
Uživajte u tankim i ukusnim palačinkama!