Patlidžan, recept za musaku
Evo recepta za ukusnu musaku sa patlidžanom.
Musaka sa patlidžanom
Sastojci:
2 velika patlidžana 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano) 1 veliki luk, sitno seckan 2-3 čena belog luka, sitno seckana 400 g seckanog paradajza (može konzervirani) 2 kašike paradajz pirea 1/2 šoljice crnog vina (opciono) 1 kašičica šećera 1 kašičica suvog origana 1 kašičica suvog bosiljka So i biber po ukusu Maslinovo ulje
Za bešamel sos:
500 ml mleka 50 g maslaca 50 g brašna So, biber i malo muskatnog oraščića 1 jaje, umućeno 50 g rendanog parmezana
Priprema:
Priprema patlidžana:
Patlidžane operite i iseckajte na tanke kolutove.
Posolite ih i ostavite da odstoje 30 minuta kako bi pustili vodu.
Isperite ih, osušite i premažite maslinovim uljem.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne omekšaju i blago porumene, oko 20 minuta.
Priprema mesa:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni.
Dodajte seckani beli luk, paradajz pire, paradajz iz konzerve i crno vino.
Dodajte šećer, origano, bosiljak, so i biber po ukusu.
Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 20 minuta.
Priprema bešamela:
U šerpi otopite maslac na srednjoj temperaturi.
Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete pastu (zapršku).
Polako dodajte mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 5-7 minuta.
Dodajte so, biber i malo muskatnog oraščića.
Skinite sa vatre i umešajte umućeno jaje i rendani parmezan.
Sklapanje musake:
U nauljeni pleh za pečenje stavite sloj pečenih patlidžana.
Preko njih ravnomerno rasporedite mesni sos.
Ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem patlidžana.
Prelijte sve bešamel sosom.
Pečenje:
Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, ili dok površina ne postane zlatno smeđa.
Služenje:
Ostavite musaku da se malo ohladi pre sečenja kako bi se lakše sekla.
Poslužite je uz svežu salatu ili jogurt.
No Comment! Be the first one.