Pavlova torta – raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda
Pavlova torta je čuveni desert koji je nastao u čast ruske balerine Ane Pavlove. Stoga ne čudi što ova prelepa poslastica vizuelno podseća na lepršvu i razigranu baletsku haljinicu. Kombinacija hrskave kora od belanaca, koja zapravo predstavlja jednu veliku puslicu, te bogatog krema i sočnog osvežavajućeg voća stvara pravu rapsodiju ukusa i tekstura u ustima, zbog čega je upravo ova torta mnogima omiljena.
Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu. U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:
Pavlova torta
Sastojci:
Za koru:
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- prstohvat soli
Za krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašičice šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Za dekoraciju:
- Sveže voće po izboru (jagode, maline, kivi, borovnice)
- Moguće je dodati i čokoladne mrvice, listiće nane, seckane ili mlevene orašaste plodove, sirup po želji (od karamele, šumskog voća, čokolade…) i slično
Priprema:
- Zagrejte rernu na 120°C i pripremite pleh sa papirom za pečenje.
- U velikoj posudi dobro umutite belanca sa prstohvatom soli tako da postanu čvrst sneg.
- Postepeno dodajte šećer, neprestano muteći, dok se smesa ne zgusne i postane glatka i sjajna.
- Na kraju, dodajte limunov sok i kukuruzno brašno, pa lagano promešajte.
- Izlijte smesu na pripremljeni pleh, oblikujte u krug (oko 20-25 cm u prečniku) i kašikom napravite lagano udubljenje u sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat, dok kora ne postane čvrsta i suva. Nakon toga isključite rernu, ali ostavite koru unutra da se hladi.
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst krem.
- Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga prebacite na tanjir za serviranje. Na vrh, odnosno u udubljenje, stavite umućenu pavlaku, pa dekorišite voćem i dodacima po želji i uživajte u ovoj hrskavo-kremastoj osvežavajućoj poslastici!
Bonus saveti:
- Pavlova torta najukusnija je kada se služi odmah nakon pripreme, ali može da stoji u frižideru nekoliko sati.
- Izbor voća prilagodite sezoni i svom ukusu. Prijatno!