• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
pavlova torta
Foto: Shutterstock/Volha Zvonik

Pavlova torta – raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda

CityMagazine
25.10.2024. 2 min Recepti

Pavlova torta je čuveni desert koji je nastao u čast ruske balerine Ane Pavlove. Stoga ne čudi što ova prelepa poslastica vizuelno podseća na lepršvu i razigranu baletsku haljinicu. Kombinacija hrskave kora od belanaca, koja zapravo predstavlja jednu veliku puslicu, te bogatog krema i sočnog osvežavajućeg voća stvara pravu rapsodiju ukusa i tekstura u ustima, zbog čega je upravo ova torta mnogima omiljena.

Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu. U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:

Pavlova torta

Sastojci:

Za koru:

  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica kukuruznog brašna
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • Sveže voće po izboru (jagode, maline, kivi, borovnice)
  • Moguće je dodati i čokoladne mrvice, listiće nane, seckane ili mlevene orašaste plodove, sirup po želji (od karamele, šumskog voća, čokolade…) i slično
Pavlova torta - raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda
Foto: Shutterstock/Elena Zajchikova

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 120°C i pripremite pleh sa papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi dobro umutite belanca sa prstohvatom soli tako da postanu čvrst sneg.
  3. Postepeno dodajte šećer, neprestano muteći, dok se smesa ne zgusne i postane glatka i sjajna.
  4. Na kraju, dodajte limunov sok i kukuruzno brašno, pa lagano promešajte.
  5. Izlijte smesu na pripremljeni pleh, oblikujte u krug (oko 20-25 cm u prečniku) i kašikom napravite lagano udubljenje u sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat, dok kora ne postane čvrsta i suva. Nakon toga isključite rernu, ali ostavite koru unutra da se hladi.
  6. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst krem.
  7. Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga prebacite na tanjir za serviranje. Na vrh, odnosno u udubljenje, stavite umućenu pavlaku, pa dekorišite voćem i dodacima po želji i uživajte u ovoj hrskavo-kremastoj osvežavajućoj poslastici!

Bonus saveti:

  • Pavlova torta najukusnija je kada se služi odmah nakon pripreme, ali može da stoji u frižideru nekoliko sati.
  • Izbor voća prilagodite sezoni i svom ukusu. Prijatno!

Oznake:

krempavlova tortapuslicavoće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
Prethodni

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

karpati
Sledeći

Karpati – recept za kremasti kolač predivnog izgleda i još lepšeg ukusa

Sledeći
karpati
27.10.2024.

Karpati – recept za kremasti kolač predivnog izgleda i još lepšeg ukusa

Prethodni
24.10.2024.

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖