Pekarski krompir – recept za savršeno hrskav i začinjen prilog koji ide uz sve vrste mesa
Pekarski krompir je jedan od najukusnijih recepata sa ovim, mnogima omiljenim, povrćem. Dobro začinjen i ispečen u rerni, pekarski krompir krasi bogat aromatičan ukus, mekana unutrašnjost i hrskava spoljašnjost, što ga čini vrlo slasnim i neodoljivim.
Može se jesti samostalno, uz svežu salatu, ajvar, sir i slično, ali i uz sve vrste mesa. Kako vam ne bismo više pravili zazubice, odmah prelazimo na recept za savršeno hrskavi i začinjeni pekarski krompir:
Pekarski krompir
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 5 čenova belog luka
- 1 crni luk
- 5 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- aleva paprika, po ukusu
- nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili drugog začinskog bilja, po želji
Priprema:
- Operite krompir i isecite ga na kriške željene debljine, pa ga stavite u vodu da otpusti višak skroba i da ne potamni.
- Crni luk isecite na kolutove, a beli luk izgnječite.
- U dubljoj posudi pomešajte maslinovo ulje, alevu papriku, so, biber i sitno naseckane grančice ruzmarina ili drugog začinskog bilja, po želji.
- Krompir izvadite iz vode, dobro ga obrišite krpom ili ubrusom kako biste odstranili višak vode, pa ga dodajte u mešavinu ulja i začina, zajedno sa crnim i belim lukom i sve dobro promešajte.
- Zagrejte rernu na 220°C. Krompir stavite u pleh obložen pek papirom i lepo ga rasporedite.
- Pecite krompir oko 45 minuta, uz povremeno mešanje kako bi se ravnomerno ispekao i dobio divnu rumenu boju.
- Kada je gotov, izvadite pekarski krompir iz rerne i poslužite dok je topao uz svežu salatu ili, pak, uz dodatak mesa ili ribe po želji, za pravi gurmanski doživljaj. Prijatno!
No Comment! Be the first one.