Pica od starog hleba
Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete domaću picu a ne mesite.
POTREBNO JE:
1 hleb,
150 ml mleka,
150 ml kisele vode,
4 kašike kečapa,
200 g šunke,
2 sveže kobasice,
1/2 crvene paprike,
200 g kačkavalja,
1 kašičica origana,
1 kašičica suvog začina,
10 maslina bez koštica.
PRIPREMA: Hleb isecite na kriške debljine prsta. Izvadite unutrašnjost kobasice i propržite ja na malo ulja. Mleko pomešajte sa kiselom vodom, pa pola ove mešavine sipajte u nauljenu tepsiju i poređajte kriške hleba. Pospite sa ostatkom mleka i vode, pa nek odstoji par minuta dok hleb malo ne omekša. Kečap promešajte sa origanom i suvim zaćinom, pa premažite hleb. Naseckanu šunku, prženu kobacicu, na kocke seckanu papriku i masline pomešajte i sipajte preko hleba. Odozgo stavite narendani kačkavalj. Pecite na 180 stepeni dok se kačkavalj ne otopi i zarumeni.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice