Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan
Pileća džigerica je vrlo ukusna i hranljiva namirnica koja se priprema brzo i jednostavno. Ona je odličan izvor proteina, gvožđa, vitamina A, vitamina B12 i folne kiseline, a zbog visokog sadržaja nutrijenata često se smatra vrlo zdravom hranom, posebno za osobe koje imaju anemiju ili nedostatak gvožđa.
Pileća džigerica može se pržiti, peći, kuvati, od nje se mogu spremati razna variva i kariji sa povrćem, ukusna je uz pečeni ili pire krompir, a od nje se može spremiti i ukusna domaća pašteta. Mi vam ovoga puta donosimo recept za pileću džigericu sa paprikom koja je savršen predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan:
Pileća džigerica
Sastojci:
- 500 g pileće džigerice
- 1 crni luk
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica sušene majčine dušice ili origana
- 1 kašičica paprike (po mogućstvu dimljene)
- So i biber, po ukusu
- 2 kašike brašna (po želji, za zgušnjavanje)
- 2-3 kašike ulja (ili maslaca)
- 1 kašičica vinskog ili običnog sirćeta (opciono, za dodatnu svežinu)
- 1 kašičica limunovog soka (po želji)
Priprema:
- Ako pileća džigerica nije očišćena, odstranite žile, a zatim je isperite pod hladnom vodom i isecite na manje komade (oko 3-4 cm).
- Iseckajte crni luk na sitne kockice, a beli luk sitno iseckajte ili ispasirajte.
- U velikom tiganju zagrejte ulje ili maslac na srednje jaku vatru. Dodajte crni luk i propržite ga dok ne postane staklast (oko 3-4 minuta). Dodajte beli luk i propržite još minut, pazeći da ne zagori.
- U međuvremenu, blago uvaljajte komade pileće džigerice u brašno, što će im pomoći da dobiju lepu, zlatnosmeđu koricu.
- Dodajte džigericu u tiganj sa lukom i pržite je na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, povremeno je okrećući, dok ne postane zlatnosmeđa i skroz termički obrađena, ali ne i presušena.
- Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim dodajte majčinu dušicu, origano, papriku i, ako želite, malo sirćeta ili limunovog soka za dodatnu svežinu.
- Pomešajte sve sastojke i pržite još nekoliko minuta dok se svi ukusi fino ne povežu.
- Poslužite jelo dok je još toplo, uz prilog po želji (pire krompir, pirinač, svežu salata, pečeni krompir…) i uživajte u ovom jednostavnom i zdravom jelu! Prijatno!
Savet:
Pileća džigerica se brzo priprema, ali pazite da je ne prepržite jer može postati žilava. Takođe, ovu namirnicu možete poslužiti i u kombinaciji sa umakom od crnog vina ili paradajza za dodatno bogatstvo i slojevitost ukusa.