Kako da napravite savršen pileći paprikaš?
Pileći paprikaš je nešto što može uvek da okrepi, zagreje i zasiti nas, a pravi domaći pileći paprikaš uvek je vredan truda.
Svima dobro poznati pileći paprikaš je jelo mađarskih korena koje redovno kuvamo i rado jedemo, a volimo ga jednako kao i gulaš.
Zavisno od ukusa, može biti pikantniji ili nešto blaži, ali kako god ga spremili, teško je zaustaviti se samo na jednom tanjiru.
Ako niste dugo skuvali pileći paprikaš, prisetite se recepta i skuvajte ga već za sutrašnji ručak.
Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite da dodate barem jednu kašiku kisele pavlake.
Sastojci za pileći paprikaš:
- 1 kg piletine
- 2 glavice luka
- 3-4 režnja belog luka
- 150 g korena celera
- 2 šargarepe
- 1 sveža paprika
- 250 g seckanog paradajza (iz konzerve ili svežeg)
- 150 ml belog vina
- 2 lovorovog lista
- 2 kašičice mlevene slatke paprike
- pola kašičice mlevene ljute paprike
- 1 kašika brašna
- so, biber
- ulje
Priprema:
- Celo pile isecite na komade ili koristite već narezane, vama omiljene komade piletine. Naseckajte nasitno luk, beli luk, celer i šargarepu. Svežu papriku narežite na kockice.
- U posudi zagrejte ulje pa dodajte luk, dinstajte ga 5 minuta te potom dodajte i ostalo povrće. Nastavite dinstanje dok povrće malo ne omekša.
- Dodajte meso, kratko ga prodinstajte, dodajte brašno, dodajte belo vino. Zatim dodajte mlevenu crvenu papriku, začinite biberom i solju, ubacite lovorov list pa sipajte vodu tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite kuvanje na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Dodajte seckani paradajz, poklopite i kuvajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuvano.
- Za prilog skuvajte široke rezance, valjuške, palentu ili slani krompir pa poslužite u dubokim tanjirima uz dodatak kisele pavlake.
Izvor: Punkufer.hr