• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pogrebni krompir
Foto: Shutterstock / Brent Hofacker

“Pogrebni krompir”: Hrskavo, kremasto jelo sa jednim tajnim sastojkom koji menja sve

CityMagazine
26.11.2023. 2 min Recepti

Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkim saveznim državama Juti i Teksasu.

Reč je o kremastom jelu od krompira s hrskavim komadićima cornflakes-a koje se obično poslužuje za utehu ožalošćenima nakon sahrane, pa je otuda i dobilo ime, piše punkufer.hr.

U pogrebni krompir stavlja se i dosta sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete da zamenite lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.

Kremasta supa od piletine koja u SAD-u može da se kupi u bilo kom supermarketu takođe je sastavni deo ovog recepta. Umesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja može da se napravi od punomasnog mleka, pilećeg bujona, brašna, maslaca i začina za svega par minuta.

Pogrebni krompir
Foto: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova

Sastojci:

– 900 g narendanog krompira
– 300 g narendane gaude
– 250 g kisele pavlake
– 250 g punomasnog mleka
– 250 g pilećeg bujona
– 200 g maslaca
– 150 g cornflakes-a
– 30 g narendanog parmezana
– 2 kašike brašna
– 1 manji luk
– ½ kašičice sušene žalfije
– ½ kašičice čili paprike
– so i biber po želji

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite pravougaoni pleh za pečenje i lagano ga namastite i stavite sa strane.

Narendajte krompir i ocedite višak vode iz njega. Dodajte luk naseckan na kriške, narendani parmezan i gaudu, kiselu pavlaku, oko 60 g rastopljenog maslaca, so i biber po želji, sušenu žalfiju i čili, a zatim i zamenu za kremastu supu od piletine.

Da biste napravili kremastu supu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dve kašike brašna. Mešajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudvice i smesa počne da se zgušnjava, postepeno dodajte mleko i pileći bujon i nastavite da mešate dok ne dobijete gustu supu. Posolite i pobiberite je po želji.

Kremastu supu pomešajte s krompirom i sirom i prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
Usitnite cornflakes i pomešajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i pobiberite dobijenu smesu i pospite po vrhu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta. Ohladite pre posluživanja.

Prijatno!

Oznake:

pogrebni krompir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

kroasan
Prethodni

Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom

gulaš
Sledeći

Gulaš, recept brz i lak

Sledeći
gulaš
26.11.2023.

Gulaš, recept brz i lak

Prethodni
25.11.2023.

Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom

kroasan

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖