“Pogrebni krompir”: Hrskavo, kremasto jelo sa jednim tajnim sastojkom koji menja sve
Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkim saveznim državama Juti i Teksasu.
Reč je o kremastom jelu od krompira s hrskavim komadićima cornflakes-a koje se obično poslužuje za utehu ožalošćenima nakon sahrane, pa je otuda i dobilo ime, piše punkufer.hr.
U pogrebni krompir stavlja se i dosta sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete da zamenite lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.
Kremasta supa od piletine koja u SAD-u može da se kupi u bilo kom supermarketu takođe je sastavni deo ovog recepta. Umesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja može da se napravi od punomasnog mleka, pilećeg bujona, brašna, maslaca i začina za svega par minuta.
Sastojci:
– 900 g narendanog krompira
– 300 g narendane gaude
– 250 g kisele pavlake
– 250 g punomasnog mleka
– 250 g pilećeg bujona
– 200 g maslaca
– 150 g cornflakes-a
– 30 g narendanog parmezana
– 2 kašike brašna
– 1 manji luk
– ½ kašičice sušene žalfije
– ½ kašičice čili paprike
– so i biber po želji
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite pravougaoni pleh za pečenje i lagano ga namastite i stavite sa strane.
Narendajte krompir i ocedite višak vode iz njega. Dodajte luk naseckan na kriške, narendani parmezan i gaudu, kiselu pavlaku, oko 60 g rastopljenog maslaca, so i biber po želji, sušenu žalfiju i čili, a zatim i zamenu za kremastu supu od piletine.
Da biste napravili kremastu supu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dve kašike brašna. Mešajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudvice i smesa počne da se zgušnjava, postepeno dodajte mleko i pileći bujon i nastavite da mešate dok ne dobijete gustu supu. Posolite i pobiberite je po želji.
Kremastu supu pomešajte s krompirom i sirom i prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
Usitnite cornflakes i pomešajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i pobiberite dobijenu smesu i pospite po vrhu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta. Ohladite pre posluživanja.
Prijatno!