Pripremite osvežavajuće ledene čajeve
Vremenski uslovi su varljivi, ali kako svi čeznemo za suncem i relaksacijom, u nastavku slede recepti za izvrsne domaće ledene čajeve. Oni će vas osvežiti i ulepšati svako druženje.
Šta treba da znate o ledenom čaju pre nego što ga napravite
Postoji toliko različitih načina za spremanje ledenog čaja. Za početak, pitanje je da li ćete koristiti kesice, sušene, ili sveže listove. Onda dolazi do metode pripreme koja može biti po principu cold brew, držanja bokala na suncu, ili klasičnog prelivanja toplom vodom. Dakle, nema pogrešne pripreme ledenog čaja, već samo one koja vama najviše odgovara. Jedino treba voditi računa da kesice ili lišće ne stoje previše u vodi, jer će posle izvesnog vremena preovladati gorki ukus.
Ono što ledeni čaj čini posebnim jeste kako ćete ga zasladiti i šta ćete mu dodati. Ako možete, zaobiđite beli šećer, i zamenite ga žutim. Još bolje će biti ukoliko koristite med, steviju, ili javorov sirup. Onda na red dolazi zabavni deo, a to je dodavanje voća, začina i začinskog bilja. Eksperimentišite, pa ćete vremenom naći svoju idealnu kombinaciju.
Nakon što ga napravite, ledeni čaj ćete naravno držati u frižideru. Bokal je uvek zgodan za tu priliku, kao i staklene flaše i veće tegle. Prilikom služenja, u njega možete dodati kockice leda, s tim što naravno imajte u vidu da će to delimično razblažiti ukus.
Limun-bosiljak ledeni čaj
Odličan je kao prijatno osveženje pošto se vratite kući sa posla.
Sastojci
- ½ tanko isečenog limuna
- 6 listova svežeg bosiljka
- 2 kesice zelenog čaja
- 3 šolje tople vode
- med po ukusu
Priprema
Limun, bosiljak i zeleni čaj stavite u bokal. Sipajte provrelu vodu i ostavite da odstoji 15 munuta. Uklonite kesice čaja, zasladite po ukusu, prebacite bokal u frižider, i ostavite da stoji najmanje 3-4 sata pre posluživanja.
Breskva-đumbir ledeni čaj
Idealan je za lagane večeri provedene sa prijateljima na terasi.
Sastojci
- 1 očišćena i isečena breskva
- 4 komadića svežeg đumbira
- 2 kesice čaja od hibiskusa
- 3 šolje tople vode
- javorov sirup po ukusu
Priprema
Breskvu očistite, isecite na komadiće, a zatim ubacite u posudu u kojoj ćete praviti čaj. Dodajte komadiće đumbira kome ste prethodno oljuštili koricu. Sada ubacite kesice čaja od hibiskusa i prelijte vrućom vodom. Nakon 15 minuta izvadite kesice, zasladite po želji, i odložite u frižider na 3-4 sata. Nakon toga ga možete služiti.
Kupina-menta ledeni čaj
Pijuckajte ga onda kad vam je potrebna dodatna energija.
Sastojci
- ½ šolje kupina
- 6 listića sveže mente
- 2 kesice čaja od nane
- 3 šolje tople vode
- stevija po ukusu
Priprema
Kupine, listiće mente i kesice čaja od nane prelijte vrućom vodom. Pošto prođe 15 minuta izvadite kesice, zasladite, pa smestite čaj u frižider na minimum 3-4 sata. Za to vreme će se formirati adekvatan ukus, pa će biti spreman za ispijanje.
Kokos-limeta ledeni čaj
Impresionirajte drage ljude tako što ćete ga poneti na piknik.
Sastojci
- 3 šolje ugrejane kokosove vode
- ½ tanko isečene limete
- 2 kesice crnog čaja
- žuti šećer po ukusu
Priprema
Ugrejte kokosovu vodu, a zatim je prelijte preko limete i kesica crnog čaja. Pošto prođe 15 munuta uklonite kesice, zasladite po ukusu, prebacite čaj u frižider, i ostavite da stoji najmanje 3-4 sata pre posluživanja.
Naslovna slika: www.tripadvisor.com i www.peelwithzeal.com.jpg