Pripremite ukusni prokelj za današnji ručak
Počastite se ukusnim i laganim prilogom koji je savršen za sve koji žele zdravije da se hrane. Povrće o kome je danas reč bogato je raznim hranljivim materijama, poput vitamina, antioksidanasa i vlakana. Odličan je za one koji vode računa o ishrani, a ujedno je i za one koji žele da skinu koji kilogram viška. Pripremite ga kao pečeni prilog koji će oduševiti i one najizbirljivije.
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g prokelja
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike parmezana
- So i biber, po ukusu
Postupak:
1. Prokelj operite i isitnite na manje komade, manji komadi mogu se ostaviti celi. Beli luk oguliti i sitno naseckati.
2. U posudi pomešajte ulje, beli luk, limunov sok, so i biber, da dobijete ujednačenu smesu.
3. U pleh za pečenje poređati prokelj i preliti ga smesom. Promešajte rukama da se preliv ravnomerno rasporedi.
4. Pecite oko 30 minuta na 200°C. Lagano promešajte na pola pečenja kako bi se komadići povrća ravnomerno zapekli.
5. Kada prokelj dobije zlatno smeđu boju, obrok je spreman. Izvadite pleh iz pećnice, pospite parmezanom i poslužite.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Sebastian Coman Photography / Unsplash