Probajte očaravajući jesenji specijalitet: Pikantan tart sa pršutom i ananasom
Ukoliko ste probali Havajsku picu, i svidela vam se, velika je verovatnoća da će vam se i ovaj specijalitet dopasti. Slasna kombinacija vazdušastog testa, delikatnog ananasa i pikantnog crnog bibera, u kombinaciji sa pršutom, predstavlja pravu eksploziju ukusa kojoj niko neće moći da odoli…
Ovo jelo uz salatu možete poslužiti kao kompletan obrok za ručak ili večeru, ali može biti i sjajan kanape za zabavu.
Sastojci za 8 porcija:
- 1 očišćen ananas, oko 600 g, narezan na kolutove debljine oko 1,5 cm
- ⅓ šolje (70 g) svetlosmeđeg šećera
- 1½ kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- prstohvat sitne morske soli
- 4 kašike neslanog putera
- 2 lista odmrznutog lisnatog testa (500 g)
- 12 tankih šnita pršute (oko 220 g)
- tucana paprika ili korejski čili u prahu, po želji
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ananas osušite papirnim ubrusom. U posudi srednje veličine umutite smeđi šećer, biber i so tako da sefino sjedine. Umočite svaki ananas u prethodno dobijenu smesu i lagano premažite obe strane.
2. Zagrejte puter u velikoj šerpi, dodajte ušećerene kolutove anananasa i kuvajte dok se šećer ne karamelizuje i poprimi zlatnu boju sa obe strane, ukupno oko 3 minuta. Izvadite ih iz šerpe i ostavite da se ohlade.
3. Na blago pobrašnjenu površinu razvucite lisnato testo, do debljine od 1cm. Izrežite svaki list na 6 jednakih kvadrata – trebalo bi da dobijete 12 kvadrata.
4. Svaki komad testa ravnomerno premažite jajetom.
5. Na svaki komad testa stavite ohlađeni kolut ananasa. Pecite mini tartove dok testo ne dobije lepu zlatnosmeđu nijansu, a ananas ne postane mekan (oko 15 do 17 minuta).
6. Izvadite tartove iz rerne, pa svaki pospite tucanom paprikom ili korejskim čilijem u prahu.
Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta, a zatim svaki tart dekorišite pršutom.
Prijatno!