Profiterole – recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju
Profiterole su ukusna vazdušasta poslastica koja se pravi od takozvanog „šu” testa (testo od brašna i jaja) koje se peče dok ne postane lagano i šuplje iznutra. Obično se pune slatkim bogatim kremom od vanile i prelivaju čokoladnom glazurom. Tako da profiterole, u najkraćem, predstavljaju kombinaciju princes krofni i eklera sa čokoladom.
Zahvaljujući svojoj formi, profiterole su vrlo zgodne za proslave i zabave jer se lako služe i nestaju u jednom zalogaju, a ukus je takav da ih retko ko ne voli. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu kremastu poslasticu:
Profiterole
Sastojci:
Za testo:
Za krem:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 40 g brašna
- 4 jajeta
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 50 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 g slatke pavlake
Priprema:
- U loncu zagrejte vodu i maslac dok se maslac ne istopi.
- Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte brašno i so. Mešajte brzo dok se ne stvori glatka masa.
- Vratite na laganu vatru i mešajte još 2-3 minute da se testo „osuši”.
- Ohladite, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.
- Uključite rernu na 200 °C.
- Na pleh obložen papirom za pečenje pomoću poslastičarske kese za dekoraciju oblikujte male kuglice testa.
- Pecite 20-25 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe, pa ih ostavite da se ohlade.
- U loncu zagrejte mleko, a u drugoj posudi pomešajte šećer, jaja, brašno i vanilin šećer.
- Kada mleko proključa, postupno ga dodajte u smesu jaja, mešajući neprekidno.
- Vratite sve u lonac i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne.
- Skinite sa vatre i dodajte maslac, dobro promešajte i ostavite da se hladi.
- Otopite čokoladu i slatku pavlaku na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa mešajte dok ne postane glatko.
- Kada se profiterole ohlade, pomoću poslastičarske kese za dekoraciju napunite ih kremom. Zatim ih prelijte čokoladnom glazurom, pa ostavite malo da se stegne.
- Poslužite uz kafu i uživajte u svojim profiterolama!
No Comment! Be the first one.