• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
profiterole
Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Profiterole – recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju

CityMagazine
24.10.2024. 2 min Recepti

Profiterole su ukusna vazdušasta poslastica koja se pravi od takozvanog „šu” testa (testo od brašna i jaja) koje se peče dok ne postane lagano i šuplje iznutra. Obično se pune slatkim bogatim kremom od vanile i prelivaju čokoladnom glazurom. Tako da profiterole, u najkraćem, predstavljaju kombinaciju princes krofni i eklera sa čokoladom.

Zahvaljujući svojoj formi, profiterole su vrlo zgodne za proslave i zabave jer se lako služe i nestaju u jednom zalogaju, a ukus je takav da ih retko ko ne voli. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu kremastu poslasticu:

Profiterole

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 40 g brašna
  • 4 jajeta
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 50 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g slatke pavlake
Profiterole - recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju
Foto: Shutterstock/Skilful

Priprema:

  1. U loncu zagrejte vodu i maslac dok se maslac ne istopi.
  2. Kada proključa, sklonite sa vatre i dodajte brašno i so. Mešajte brzo dok se ne stvori glatka masa.
  3. Vratite na laganu vatru i mešajte još 2-3 minute da se testo „osuši”.
  4. Ohladite, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.
  5. Uključite rernu na 200 °C.
  6. Na pleh obložen papirom za pečenje pomoću poslastičarske kese za dekoraciju oblikujte male kuglice testa.
  7. Pecite 20-25 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe, pa ih ostavite da se ohlade.
  8. U loncu zagrejte mleko, a u drugoj posudi pomešajte šećer, jaja, brašno i vanilin šećer.
  9. Kada mleko proključa, postupno ga dodajte u smesu jaja, mešajući neprekidno.
  10. Vratite sve u lonac i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne.
  11. Skinite sa vatre i dodajte maslac, dobro promešajte i ostavite da se hladi.
  12. Otopite čokoladu i slatku pavlaku na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa mešajte dok ne postane glatko.
  13. Kada se profiterole ohlade, pomoću poslastičarske kese za dekoraciju napunite ih kremom. Zatim ih prelijte čokoladnom glazurom, pa ostavite malo da se stegne.
  14. Poslužite uz kafu i uživajte u svojim profiterolama!

    Oznake:

    čokoladadesertprofiteroleslatko punjeno pecivovanila

    Podeli

    Zaprati Autor

    CityMagazine

    Ostali članci

    pancerote
    Prethodni

    Pancerote – recept za savršeno sočno i bogato punjeno italijansko pecivo

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
    Sledeći

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

    Sledeći
    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
    24.10.2024.

    Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

    Prethodni
    24.10.2024.

    Pancerote – recept za savršeno sočno i bogato punjeno italijansko pecivo

    pancerote

    Trenutno nema komentara! Budite prvi

      Ostavite odgovor Odustani od odgovora

      Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

      Najnovije

      domaći film
      Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
      CityMagazine
      kosmogenit
      Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
      CityMagazine
      8 putnik
      „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
      CityMagazine
      bend gutalax
      Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
      CityMagazine
      brain rot
      Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
      CityMagazine

      PopKultura

      • Pozorište
      • Muzika
      • Knjige/Stripovi
      • Intervjui
      • Fotografija
      • Film/TV
      • Art

      Moda i lepota

      • Trend
      • Moda
      • Lepota
      • Dom i dizajn

      Scena

      • Zabava
      • Poznati
      • Flešbek
      • Društvene Mreže
      • Aktuelno

      Gastro

      • Restorani
      • Recepti
      • Kafići
      • Gourmet
      • Lifestyle
      • Zdravlje
      • Sex
      • Putovanja
      • Automobili

      Vodič

      • Tribine
      • Stand-up
      • Sport
      • Sajmovi
      • Predstave
      • Pozorište
      • Konferencije
      • Koncerti
      • Književne večeri
      • Izložbe
      • Humanitarni događaj
      • Festivali
      • Clubbing
      • Bioskop
      • Kontakti
      • Uslovi korišćenja
      • Pravila privatnosti
      • Kolačići

      Pratite City

      Youtube Facebook Twitter Instagram

      Prijavi se na newsletter

      Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

      Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

      ✖