Recept poslastičara Bakingemske palate za Viktorijin kolač
Sada i vi imate razlog da se osetite kao pripadnici britanske kraljevske porodice. Sve što treba da uradite jeste da pripremite ovaj omiljeni i nadasve ukusni kolač, čiji su recept detaljno opisali poslastičari koji služe kraljevsku kuću. Popodnevni čaj uz Viktorijin kolač više nikada neće biti isti, a dok ga budete degustirali osetićete se kao da vam kruna stoji na glavi.
Ovaj poznati kolač očigledno je svoj naziv dobio po kraljici Viktoriji. Razlog za to je jednostavan, jer ga je ona toliko volela da bi svaki dan pojela po jedno parče uz obavezni ritual ispijanja čaja.
Recept
Lagani kolač mekog i vazdušastog testa, prožet kremastim slojem i kiselkasto-slatkastim džemom, u sebi poseduje sve što jedan vrhunski desert treba da ima.
Sastojci za testo
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 150 g putera
- 150 g brašna
- ½ kašičice vanila ekstrakta
Sastojci za fil
- 150 g putera
- 220 g šećera u prahu
- ½ kašičice vanila ekstrakta
Obavezan sastojak
Džem od jagoda ili malina. Najbolje je da bude domaći.
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Prvo napravite testo, tako što ćete za početak ostaviti puter na sobnoj temperaturi da omekša. Onda ga u činiji dobro promešajte sa šećerom i vanilinim ekstraktom. U drugoj činiji umutite jaja. Njih polako sipajte u činiju sa puterom i šećerom, sve vreme mešajući. Na kraju ubacite i brašno, pa ga laganim pokretima povežite sa ostalim sastojcima. Dva okrugla pleha za pečenje kolača premažite puterom ili biljnim uljem, pa zatim u njih ravnomerno raspodelite testo. Ukoliko imate samo jednu ovakvu posudu, ispecite čitavu smesu, pa nakon što se kolač ispeče i ohladi, pažljivo ga presecite na pola. Na taj način ćete isto dobiti dva jednaka dela, što je veoma važno jer je ovaj kolač slojevit. Testo pecite 20 minuta, a zatim kako biste proverili da li je gotovo, zabodite čačkalicu u sredinu da vidite da li će se testo za nju zalepiti. Ako čačkalica bude suva, znači da je kolač pečen.
Dok se bude hladio, pripremite kremasti fil. To ćete uraditi tako što ćete omekšali puter dobro promešati sa šećerom u prahu i vanilinim ekstraktom. Onda preko jednog komada kolača premažite sloj džema, a zatim sloj kremastog fila od putera. Preko stavite drugu polovinu kolača, pa je pritisnite. Na kraju pospite šećerom u prahu, i obavezno služite uz čaj, najbolje crni.
Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk