Recept za beli bolonjeze sos kome ćete teško odoleti
Ukoliko vam je dosadila klasična bolonjeze pasta, danas vam predstavljamo beli ragu, koji služimo sa širokim rezancima. Po želji, kobasice zamenite pečurkama, a slobodno dodajte i listiće žalfije.
Sastojci za beli ragu:
- 250 g tagliatella
- 250 g mlevene junetine
- 150 g sveže kobasice
- 100 g slanine
- 60 g celera
- 60 g šargarepe
- 60 g luka
- 1 čen belog
- 60 ml suvog belog vina
- 1 kockica maslaca
- maslinovo ulje
- 1 dl mleka
- 1 grančica ruzmarina
- 2 lista lovora
- voda ili bujon
- parmezan
- so, biber
Priprema:
Zagrejte ulje i maslac, pa dodajte prepolovljeni čen belog luka. Kad dobije boju, dodajte seckani celer i šargarepa, zatim luk. Nakon deset minuta dodajte i ruzmarin, te lovorov list.
Naseckajte slaninu, pa je ubacite u tiganj s povrćem. Izvucite i meso kobasica iz ovoja, pa ga usitnite prstima i dodajte u tiganj zajedno s mlevenim mesom. Mešajte nekoliko minuta, pa izvadite lovor i beli luk i nalijte vinom. Nakon što ispari alkohol, sipajte vodu ili bujon da meso bude pokriveno i kuvajte oko jedan sat. Pred kraj kuvanja dolijte mleko.
Skuvajte testeninu i poslužite je s umakom. Obilno pospite parmezanom.
Izvor: punkufer.dnevnik.hr
Naslovna fotografija: Gabriella Clare Marino / Unsplash