Recept za kompot od breskve
Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima ništa ne može da zameni. Imamo jedan proveren recept.
Potrebno je:
- 3 kg breskvi,
- 36 kašika šećera,
- voda
Priprema:
Breskve operite, oljuštite, presecite napola i izvadite koštice. Ako su krupne isecite ih na četvrtine. Složite breskve u čiste tegle i dodajte šećer, po 6 kašika za svaku teglu od 750 grama. Sipajte hladnu vodu tako da prekrije voće i zatvorite. Na dno većeg i dubljeg lonca stavite platnenu krpu, poređajte tegle pazeći da se ne dodiruju. Sipajte vodu tako da ih prekriva bar za jedan centimetar. Kad proključa kuvajte oko pet minuta, a zatim pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade. Šećer koji ostane na dnu postepeno će se rastopiti. Od ove količine može se napuniti šest tegli od 750 grama.
Naslovna fotografija: Shutterstock