Recept za osvežavajući tonik sa medom i đumbirom
Piće koje vam predstavljamo danas nastaje fuzijom đumbira, jabukovog sirćeta, prirodnog zaslađivača, u ovom slučaju meda, i citrusnog voća. Ne postoji jedinstven naziv, ali je reč o domaćem toniku, za koji se veruje da potiče sa Kariba. Priprema se lako, a rezultat je pravi letnji užitak za sva čula. Važno je istaći još jedan njegov adut, a to su zdravi sastojci, koje naravno možete prilagođavati svom ukusu ili onome što imate pri ruci. Tonik možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, a u redovima koji slede otkrijte više detalja, pre odlaska u nabavku.
Potrebno je:
¼ šolje iseckanog đumbira
3 do 4 šolje prokuvane vode
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike meda
2 kašike limunovog soka, uz dodatak kriški po ukusu
Priprema:
1. Za početak, pripremite sve sastojke.
2. Operite, oljuštite i iseckajte koren đumbira, s tim da u slučaju da koristite onaj organskog porekla, ne morate da uklanjate koru, jer sadrži najviše hranljivih sastojaka.
3. U manjoj šerpi prokuvajte šolju vode, pa dodajte đumbir. Sklonite sa vatre i ostavite da đumbir pusti svoje sokove, za šta je potrebno oko 10 minuta. Za to vreme voda će se i prohladiti.
4. Prespite vodu sa đumbirom u teglu zapremine 1 litar, i dodajte preostalu vodu. Zatim sipajte med, jabukovo sirće i limunov sok.
5. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite u frižideru da prenoći.
6. To bi bilo sve, a preporučena dnevna doza jeste od pola do jedne šolje. Piće poslužite rashlađeno ili uz nekoliko kockica leda i uživajte!
Kao što smo naveli, možete se poigravati i svaki put osnovni ukus obogatiti ili ga malo izmeniti, koristeći drugi zaslađivač, citrusno voće ili ubaciti začinsko bilje po želji.
Izvor: The Spruce Eats
Naslovni kolaž – fotografija levo: fixthephoto.com; fotografija desno: helencathcart.tumblr.com