Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za sladoled tortu kojoj nećete moći da odolite

AUTOR: CityMagazine 22 Aug, 2020
Recept za sladoled tortu kojoj nećete moći da odolite

Pred vam je recept za višeslojnu, kremastu poslasticu, kakvu do sada niste probali. Tajna je u strpljenju tokom filovanja i veštim rukama, ali zaista vredi truda. Bilo da želite da obradujete sebe, ukućane ili prijatelje ovih dana, ukoliko se odlučite za ovu tortu, nećete pogrešiti. Možete birati ukuse po svojoj želji, iako ćemo vam ponuditi našu dobitnu kombinaciju. Nadamo se da vas je uvod zainteresovao, i da ćete poželeti da otkrijete detalje, koji vas očekuju u nastavku…

Potrebno je:

Za korice:

  • 1 šolja neslanog putera
  • 2 šolje šećera
  • 4 veća jaja
  • 3 šolje brašna za kolače i torte
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Za filovanje:

  • oko 1 kg sladoleda od pistaća
  • oko 1 kg sladoleda od čokolade
  • oko 1 kg sladoleda od jagode
  • Za ukrašavanje:
  • šlag
  • mrvice za posipanje u boji
  • višnje, po želji

Priprema:

1. Za početak pripremite sve sastojke i zagrejte rernu na 180℃. Podmažite dva okrugla pleha za pečenje prečnika 22 cm, i pospite ih brašnom.

2. U većoj činiji umutite puter i šećer koristeći srednju brzinu, tako da smesa postane penasta (za to je potrebno oko 3 do 4 minuta).

3. Dodajte jedno po jedno jaje, pa polako nastavite da mutite, praveći pauzu.

4. U drugu činiju prosejte brašno i prašak za pecivo.

5. Polako dodajte brašno u smesu od putera, tako što ćete sipati i pomalo mleka, ali završiti sa brašnom. Mutite sa pauzama i na kraju dodajte ekstrakt vanile.

6. Podeli smesu, pa je prespite u pripremljene tepsije i stavite u rernu, na oko pola sata. Znaćete da su korice pečene kada čačkalica koju zabodete u biskvit bude potpuno suva.

7. Ostavite plehove sa strane 10ak minuta da se malo prohlade, pa pažljivo izvadite pečene korice i stavite na rešetku da se hlade.

8. Kad su korice potpuno ohlađene, presecite svaku krz sredinu na pola, kako biste od dve deblje, dobili četiri tanje, pa ih zavijte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

9. Nakon toga, ponovo upotrebite plehove/obruče za pečenje korica, kako biste napravili fil od sladoleda. Prekrijte čistu i suvu posudu plastičnom folijom tako da ona viri sa strane, pa sipajte sladoled od pistaća i izravnjajte, zbog čega je važno da bude blago otopljen. Preklopite folijom i stavite u zamrzivač.

10. Isti postupak ponovite i sa preostala dva ukusa. Važno je da na kraju svi slojevi budu u zaleđenom stanju.

11. Tada možete krenuti sa ređanjem, gde ćete prvo na tanjir za serviranje staviti jednu koricu, sa koje se prethodno skinuli foliju. Odozdo stavite fil od pistaća, pa ponavljate postupak, tako da na vrhu bude korica. Kada poslažete sve, obložite tortu plastičnom folijom i odložite u zamrzivač.

12. U međuvremenu, umutite šlag, pa izvadite tortu i špricem za kolače je dekorišite, pa ponovo stavite u zamrzivač sve do služenja.

13. Kada dođe trenutak, pospite šlag mrvicama i poređajte nekoliko višanja po želji.

14. Isecite tortu na parčad i uživajte!

Izvor: The Spruce Eats

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…