Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za sladoled tortu kojoj nećete moći da odolite

AUTOR: CityMagazine 22 Aug, 2020
Recept za sladoled tortu kojoj nećete moći da odolite

Pred vam je recept za višeslojnu, kremastu poslasticu, kakvu do sada niste probali. Tajna je u strpljenju tokom filovanja i veštim rukama, ali zaista vredi truda. Bilo da želite da obradujete sebe, ukućane ili prijatelje ovih dana, ukoliko se odlučite za ovu tortu, nećete pogrešiti. Možete birati ukuse po svojoj želji, iako ćemo vam ponuditi našu dobitnu kombinaciju. Nadamo se da vas je uvod zainteresovao, i da ćete poželeti da otkrijete detalje, koji vas očekuju u nastavku…

Potrebno je:

Za korice:

  • 1 šolja neslanog putera
  • 2 šolje šećera
  • 4 veća jaja
  • 3 šolje brašna za kolače i torte
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Za filovanje:

  • oko 1 kg sladoleda od pistaća
  • oko 1 kg sladoleda od čokolade
  • oko 1 kg sladoleda od jagode
  • Za ukrašavanje:
  • šlag
  • mrvice za posipanje u boji
  • višnje, po želji

Priprema:

1. Za početak pripremite sve sastojke i zagrejte rernu na 180℃. Podmažite dva okrugla pleha za pečenje prečnika 22 cm, i pospite ih brašnom.

2. U većoj činiji umutite puter i šećer koristeći srednju brzinu, tako da smesa postane penasta (za to je potrebno oko 3 do 4 minuta).

3. Dodajte jedno po jedno jaje, pa polako nastavite da mutite, praveći pauzu.

4. U drugu činiju prosejte brašno i prašak za pecivo.

5. Polako dodajte brašno u smesu od putera, tako što ćete sipati i pomalo mleka, ali završiti sa brašnom. Mutite sa pauzama i na kraju dodajte ekstrakt vanile.

6. Podeli smesu, pa je prespite u pripremljene tepsije i stavite u rernu, na oko pola sata. Znaćete da su korice pečene kada čačkalica koju zabodete u biskvit bude potpuno suva.

7. Ostavite plehove sa strane 10ak minuta da se malo prohlade, pa pažljivo izvadite pečene korice i stavite na rešetku da se hlade.

8. Kad su korice potpuno ohlađene, presecite svaku krz sredinu na pola, kako biste od dve deblje, dobili četiri tanje, pa ih zavijte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

9. Nakon toga, ponovo upotrebite plehove/obruče za pečenje korica, kako biste napravili fil od sladoleda. Prekrijte čistu i suvu posudu plastičnom folijom tako da ona viri sa strane, pa sipajte sladoled od pistaća i izravnjajte, zbog čega je važno da bude blago otopljen. Preklopite folijom i stavite u zamrzivač.

10. Isti postupak ponovite i sa preostala dva ukusa. Važno je da na kraju svi slojevi budu u zaleđenom stanju.

11. Tada možete krenuti sa ređanjem, gde ćete prvo na tanjir za serviranje staviti jednu koricu, sa koje se prethodno skinuli foliju. Odozdo stavite fil od pistaća, pa ponavljate postupak, tako da na vrhu bude korica. Kada poslažete sve, obložite tortu plastičnom folijom i odložite u zamrzivač.

12. U međuvremenu, umutite šlag, pa izvadite tortu i špricem za kolače je dekorišite, pa ponovo stavite u zamrzivač sve do služenja.

13. Kada dođe trenutak, pospite šlag mrvicama i poređajte nekoliko višanja po želji.

14. Isecite tortu na parčad i uživajte!

Izvor: The Spruce Eats

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Gastro

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…