Recept za slatki francuski tost
Vreme koje provodimo kod kuće možemo iskoristiti za usavršavanje različitih veština, a jedna od njih je kuvanje. Možemo se poslužiti starim i proverenim kuvarima koji su deo porodične tradicije i prenose se sa generacije na generaciju, ili inspiraciju potražiti na kulinarskim blogovima. Vikend je uvek, pa i u ovim danima neizvesnosti, retka prilika da se porodica okupi i uživa u laganom i slasnom doručku bez gledanja na sat. Nadamo se da ćemo nakon ovog nemilog perioda naučiti pravu ulogu zahvalnosti i malih životnih radosti, kao što su zajednički zalogaji i razgovori. U današnjem tekstu vam nudimo predlog za laganu poslasticu koja nam dolazi iz Francuske…
Reč je o francuskom tostu, po receptu majstora poslastičarstva i pekarstva, Oriole Balaguera. Imaćete priliku da pročitate postupak korak po korak, međutim za sve je potrebno vreme i strpljenje, pa i za pripremu tosta. Važno je da unesete puno ljubavi, i vaši ukućani će sigurno pamtiti novo i drugačije slatko iskustvo. Krenimo…
Sastojci za tost:
- 1 kg oštrog brašna
- 30 g soli
- 4 kesice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 10 jaja
- 250 g putera
Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka sem putera, dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zatim dodajte puter i nastavite da mesite dok smesa ne postane glatka i elastična. Ostavite je 30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim odložite u frižider da prenoći 12 sati na 4℃. Izvadite testo, rastanjite, pa secite na kvadrate željene veličine i ostavite još 2 i po sata da testo odmori pre pečenja. Nakon toga staviti pleh u rernu zagrejanu na 180℃ i peći 18-20 minuta.
Sastojci za umak:
- 400 g mleka
- 60 g šećera
- 5 g zvezdastog anisa
- 1 pomorandžina kora
- 2 štapića vanile
- 5 g đumbira u prahu
- 2 žumanceta
- sos od jabuka
Za dekoraciju:
prah šećer, čokoladne mrvice ili šumsko voće, po želji
Priprema:
Prokuvajte mleko sa svim začinima i prelijte ga preko umućenih žumanaca i ostavite da odstoji 12 sati.
Pre serviranja, sipajte sos od jabuka u tiganj da se malo zagreje, pa svaki tost umočite u ovaj topao umak, ocedite višak, i ukrasite filom od mleka i jaja koji ste prethodno pripremi i ohladili. Ukoliko želite, tost možete dekorisati prah šećerom, čokoladnim mrvicama ili šumskim voćem. Bon Appétit!
Izvor: Elle España
Fotografije: Pinterest
No Comment! Be the first one.