Recepti Mike Dajmaka za zimnicu sa paprikom
Nedelja je pravi trenutak za razmišljanje o zimnici, a kako je u toku miholjsko leto, nema razloga za odlaganje. Za danas smo izdvojili nekoliko recepata sa paprikom, i sigurni smo da ćete pronaći nešto po svom ukusu. Krenimo…
Mlevena usoljena paprika za začin
Dva kilograma mesnatih crvenih paprika oprati, očistiti od semena i peteljki, samleti na mašini za meso, staviti u porcelanski ili stakleni sud. Posoliti i ostaviti da stoje nekoliko sati uz povremeno mešanje. Potom puniti manje suve čiste teglice, odozgo preliti uljem, povezati celofanom i odložiti u zimnicu. S obzirom na to da je paprika vrlo slana ne bi trebalo soliti jelo u koje se stavlja kao začin.
Pečene paprike u dunstu
Krupne, mesnate babure ispeći na šporetu uz stalno okretanje da se podjednako ispeku i ostaviti da prenoće. Sutradan u veću šerpu sipati vodu, staviti na šporet da provri, a potom dodati esencije da bude dovoljno kiselo i soli po ukusu. Ovako spremljen presolac ostaviti da se ohladi. Za to vreme slagati paprike u tegle, dodajući po koje zrno bibera. Naliti paprike presolcem 2-3 cm do vrha. U svaku teglu staviti odozgo po dve kašike ulja, povezati pergament papirom i staviti da se u dunstu kuvaju oko 15 minuta. Ohlađene tegle izvaditi, obrisati i odložiti u ostavu.
Paprike pržene na ulju
Zdrave paprike oprati, obrisati i svaku izbosti viljuškom. U šerpu sipati ulja, staviti na šporet da se ugreje pa pržiti paprike. Ispržene paprike slagati u tegle na redove. Između svakog reda paprika staviti iseckanog peršunovog lišća, oljuštenog belog luka, mirođije, koji lovorov list, malo bibera u zrnu i soli po ukusu. Napunjene tegle preliti uljem u kojem su pržene paprike, pokriti tacnama i ostaviti da prenoće. Sutradan tegle dopuniti vinskim sirćetom, zatvoriti patent zatvaračima ili povezati pergament papirom, odnosno povezati celofanom i ostaviti među zimnicu.
Paprike pržene na ulju mogu se pripremiti i na drugi način. Propržiti paprike kako je to navedeno u prethodnom receptu, a dok se paprike hlade pripremiti ovu masu: 6 glavica belog luka očistiti i sitno iseći, 2 veze peršuna i dve veze celera sitno iseći, 2 korena rena očistiti i iseći na kolutove, dodati 20 zrna bibera, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati. Ohlađene paprike ređati u čiste tegle. Na 4 reda paprika stavljati 1 red navedene mase. Tako puniti tegle, s tim da svaka tegla ostane prazna za 3 prsta. Paprike naliti vinskim sirćetom, povezati i ostaviti sa ostalom zimnicom.
Ljute paprike „meksikanke“
U šerpu sipati litar vode, dodati 100 gr šećera, 1,5 decilitra ulja, soli i vinskog sirćeta po ukusu, pa staviti na šporet da provri. U međuvremenu, oprati 2 kg zdravih, malih, ljutih paprika „meksikanki“, očistiti i sitno iseći 3 glavice crnog i 2 glavice belog luka, manji koren rena iseći na kolutove, iseckati malo celerovog lista i pripremiti 20 zrna bibera.
Kada voda provri staviti začine i papriku, pa sve zajedno kuvati 10 minuta. Nakon toga, izvaditi papriku, složiti u zagrejane manje tegle i preliti vrelom tečnošću u kojoj su kuvane, vodeći računa da se i začin ravnomerno rasporedi po teglicama. Tegle pokriti tacnama i ostaviti da prenoće. Sutradan, po potrebi, dopuniti tegle tečnošću kojom su nalivane, posuti po vrhu malo konzervansom, povezati celofanom i ostaviti među zimnicu.
Naslovna fotografija: Eric Prouzet / Unsplash