Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recepti Mike Dajmaka za zimnicu sa paprikom

AUTOR: CityMagazine 16 Oct, 2022
Recepti Mike Dajmaka za zimnicu sa paprikom

Nedelja je pravi trenutak za razmišljanje o zimnici, a kako je u toku miholjsko leto, nema razloga za odlaganje. Za danas smo izdvojili nekoliko recepata sa paprikom, i sigurni smo da ćete pronaći nešto po svom ukusu. Krenimo…

Mle­ve­na uso­lje­na pa­pri­ka za za­čin

Dva ki­lo­gra­ma me­sna­tih cr­ve­nih pa­pri­ka opra­ti, oči­sti­ti od se­me­na i pe­telj­ki, sa­mle­ti na ma­ši­ni za me­so, sta­vi­ti u por­ce­lan­ski ili sta­kle­ni sud. Po­so­li­ti i osta­vi­ti da sto­je ne­ko­li­ko sa­ti uz po­vre­me­no me­ša­nje. Po­tom pu­ni­ti ma­nje su­ve či­ste te­gli­ce, od­o­zgo pre­li­ti uljem, po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i odložiti u zim­ni­cu. S ob­zi­rom na to da je pa­pri­ka vr­lo sla­na ne bi tre­ba­lo so­li­ti je­lo u ko­je se sta­vlja kao za­čin.

Pe­če­ne pa­pri­ke u dun­stu

Krup­ne, me­sna­te ba­bu­re is­pe­ći na špo­re­tu uz stal­no okre­ta­nje da se pod­jed­na­ko is­pe­ku i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan u ve­ću šer­pu si­pa­ti vo­du, sta­vi­ti na špo­ret da pro­vri, a po­tom do­da­ti esen­ci­je da bu­de do­volj­no ki­se­lo i so­li po uku­su. Ova­ko spre­mljen pre­so­lac osta­vi­ti da se ohla­di. Za to vre­me sla­ga­ti pa­pri­ke u te­gle, do­da­ju­ći po ko­je zr­no bi­be­ra. Na­li­ti pa­pri­ke pre­sol­cem 2-3 cm do vr­ha. U sva­ku te­glu sta­vi­ti od­o­zgo po dve ka­ši­ke ulja, po­ve­za­ti per­ga­ment pa­pi­rom i sta­vi­ti da se u dun­stu ku­va­ju oko 15 mi­nu­ta. Ohla­đe­ne te­gle iz­va­di­ti, obri­sa­ti i odložiti u ostavu.

Pa­pri­ke pr­že­ne na ulju

Zdra­ve pa­pri­ke opra­ti, obri­sa­ti i sva­ku iz­bo­sti vi­lju­škom. U šer­pu si­pa­ti ulja, sta­vi­ti na špo­ret da se ugre­je pa pr­ži­ti pa­pri­ke. Is­pr­že­ne pa­pri­ke sla­ga­ti u te­gle na re­do­ve. Iz­me­đu sva­kog re­da pa­pri­ka sta­vi­ti isec­ka­nog per­šu­no­vog li­šća, olju­šte­nog be­log lu­ka, mi­ro­đi­je, ko­ji lo­vo­rov list, ma­lo bi­be­ra u zr­nu i so­li po uku­su. Na­pu­nje­ne te­gle pre­li­ti uljem u ko­jem su pr­že­ne pa­pri­ke, po­kri­ti tac­na­ma i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan te­gle do­pu­ni­ti vin­skim sir­će­tom, za­tvo­ri­ti pa­tent za­tva­ra­či­ma ili po­ve­za­ti per­ga­ment pa­pi­rom, od­no­sno po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i osta­vi­ti me­đu zim­ni­cu.
Pa­pri­ke pr­že­ne na ulju mo­gu se pri­pre­mi­ti i na dru­gi na­čin. Pro­pr­ži­ti pa­pri­ke ka­ko je to na­ve­de­no u pret­hod­nom re­cep­tu, a dok se pa­pri­ke hla­de pri­pre­mi­ti ovu ma­su: 6 gla­vi­ca be­log lu­ka oči­sti­ti i sit­no ise­ći, 2 ve­ze per­šu­na i dve ve­ze ce­le­ra sit­no ise­ći, 2 ko­re­na re­na oči­sti­ti i ise­ći na ko­lu­to­ve, do­da­ti 20 zr­na bi­be­ra, po­so­li­ti po uku­su i sve do­bro iz­me­ša­ti. Ohla­đe­ne pa­pri­ke re­đa­ti u či­ste te­gle. Na 4 re­da pa­pri­ka sta­vlja­ti 1 red na­ve­de­ne ma­se. Ta­ko pu­ni­ti te­gle, s tim da sva­ka te­gla osta­ne pra­zna za 3 pr­sta. Pa­pri­ke na­li­ti vin­skim sir­će­tom, po­ve­za­ti i osta­vi­ti sa osta­lom zim­ni­com.

Lju­te pa­pri­ke „mek­si­kan­ke“

U šer­pu si­pa­ti li­tar vo­de, do­da­ti 100 gr še­će­ra, 1,5 de­ci­li­tra ulja, so­li i vin­skog sir­će­ta po uku­su, pa sta­vi­ti na špo­ret da pro­vri. U me­đu­vre­me­nu, opra­ti 2 kg zdra­vih, ma­lih, lju­tih pa­pri­ka „mek­si­kan­ki“, oči­sti­ti i sit­no ise­ći 3 gla­vi­ce cr­nog i 2 gla­vi­ce be­log lu­ka, ma­nji ko­ren re­na ise­ći na ko­lu­to­ve, isec­ka­ti ma­lo ce­le­ro­vog lista i pri­pre­mi­ti 20 zr­na bi­be­ra.
Ka­da vo­da pro­vri sta­vi­ti za­či­ne i pa­pri­ku, pa sve za­jed­no ku­va­ti 10 mi­nu­ta. Na­kon to­ga, iz­va­di­ti pa­pri­ku, slo­ži­ti u za­gre­ja­ne ma­nje te­gle i pre­li­ti vre­lom teč­no­šću u ko­joj su ku­va­ne, vo­de­ći ra­ču­na da se i za­čin rav­no­mer­no ras­po­re­di po te­gli­ca­ma. Te­gle po­kri­ti tac­na­ma i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan, po po­tre­bi, do­pu­ni­ti te­gle teč­no­šću ko­jom su na­li­va­ne, po­su­ti po vr­hu ma­lo kon­zer­van­som, po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i osta­vi­ti me­đu zim­ni­cu.

Naslovna fotografija: Eric Prouzet / Unsplash

Najčitanije

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Najnovije - Gastro

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…