• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recepti Mike Dajmaka za zimnicu sa paprikom

Recepti Mike Dajmaka za zimnicu sa paprikom

CityMagazine
16.10.2022. 3 min Recepti

Nedelja je pravi trenutak za razmišljanje o zimnici, a kako je u toku miholjsko leto, nema razloga za odlaganje. Za danas smo izdvojili nekoliko recepata sa paprikom, i sigurni smo da ćete pronaći nešto po svom ukusu. Krenimo…

Mle­ve­na uso­lje­na pa­pri­ka za za­čin

Dva ki­lo­gra­ma me­sna­tih cr­ve­nih pa­pri­ka opra­ti, oči­sti­ti od se­me­na i pe­telj­ki, sa­mle­ti na ma­ši­ni za me­so, sta­vi­ti u por­ce­lan­ski ili sta­kle­ni sud. Po­so­li­ti i osta­vi­ti da sto­je ne­ko­li­ko sa­ti uz po­vre­me­no me­ša­nje. Po­tom pu­ni­ti ma­nje su­ve či­ste te­gli­ce, od­o­zgo pre­li­ti uljem, po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i odložiti u zim­ni­cu. S ob­zi­rom na to da je pa­pri­ka vr­lo sla­na ne bi tre­ba­lo so­li­ti je­lo u ko­je se sta­vlja kao za­čin.

Pe­če­ne pa­pri­ke u dun­stu

Krup­ne, me­sna­te ba­bu­re is­pe­ći na špo­re­tu uz stal­no okre­ta­nje da se pod­jed­na­ko is­pe­ku i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan u ve­ću šer­pu si­pa­ti vo­du, sta­vi­ti na špo­ret da pro­vri, a po­tom do­da­ti esen­ci­je da bu­de do­volj­no ki­se­lo i so­li po uku­su. Ova­ko spre­mljen pre­so­lac osta­vi­ti da se ohla­di. Za to vre­me sla­ga­ti pa­pri­ke u te­gle, do­da­ju­ći po ko­je zr­no bi­be­ra. Na­li­ti pa­pri­ke pre­sol­cem 2-3 cm do vr­ha. U sva­ku te­glu sta­vi­ti od­o­zgo po dve ka­ši­ke ulja, po­ve­za­ti per­ga­ment pa­pi­rom i sta­vi­ti da se u dun­stu ku­va­ju oko 15 mi­nu­ta. Ohla­đe­ne te­gle iz­va­di­ti, obri­sa­ti i odložiti u ostavu.

Pa­pri­ke pr­že­ne na ulju

Zdra­ve pa­pri­ke opra­ti, obri­sa­ti i sva­ku iz­bo­sti vi­lju­škom. U šer­pu si­pa­ti ulja, sta­vi­ti na špo­ret da se ugre­je pa pr­ži­ti pa­pri­ke. Is­pr­že­ne pa­pri­ke sla­ga­ti u te­gle na re­do­ve. Iz­me­đu sva­kog re­da pa­pri­ka sta­vi­ti isec­ka­nog per­šu­no­vog li­šća, olju­šte­nog be­log lu­ka, mi­ro­đi­je, ko­ji lo­vo­rov list, ma­lo bi­be­ra u zr­nu i so­li po uku­su. Na­pu­nje­ne te­gle pre­li­ti uljem u ko­jem su pr­že­ne pa­pri­ke, po­kri­ti tac­na­ma i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan te­gle do­pu­ni­ti vin­skim sir­će­tom, za­tvo­ri­ti pa­tent za­tva­ra­či­ma ili po­ve­za­ti per­ga­ment pa­pi­rom, od­no­sno po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i osta­vi­ti me­đu zim­ni­cu.
Pa­pri­ke pr­že­ne na ulju mo­gu se pri­pre­mi­ti i na dru­gi na­čin. Pro­pr­ži­ti pa­pri­ke ka­ko je to na­ve­de­no u pret­hod­nom re­cep­tu, a dok se pa­pri­ke hla­de pri­pre­mi­ti ovu ma­su: 6 gla­vi­ca be­log lu­ka oči­sti­ti i sit­no ise­ći, 2 ve­ze per­šu­na i dve ve­ze ce­le­ra sit­no ise­ći, 2 ko­re­na re­na oči­sti­ti i ise­ći na ko­lu­to­ve, do­da­ti 20 zr­na bi­be­ra, po­so­li­ti po uku­su i sve do­bro iz­me­ša­ti. Ohla­đe­ne pa­pri­ke re­đa­ti u či­ste te­gle. Na 4 re­da pa­pri­ka sta­vlja­ti 1 red na­ve­de­ne ma­se. Ta­ko pu­ni­ti te­gle, s tim da sva­ka te­gla osta­ne pra­zna za 3 pr­sta. Pa­pri­ke na­li­ti vin­skim sir­će­tom, po­ve­za­ti i osta­vi­ti sa osta­lom zim­ni­com.

Lju­te pa­pri­ke „mek­si­kan­ke“

U šer­pu si­pa­ti li­tar vo­de, do­da­ti 100 gr še­će­ra, 1,5 de­ci­li­tra ulja, so­li i vin­skog sir­će­ta po uku­su, pa sta­vi­ti na špo­ret da pro­vri. U me­đu­vre­me­nu, opra­ti 2 kg zdra­vih, ma­lih, lju­tih pa­pri­ka „mek­si­kan­ki“, oči­sti­ti i sit­no ise­ći 3 gla­vi­ce cr­nog i 2 gla­vi­ce be­log lu­ka, ma­nji ko­ren re­na ise­ći na ko­lu­to­ve, isec­ka­ti ma­lo ce­le­ro­vog lista i pri­pre­mi­ti 20 zr­na bi­be­ra.
Ka­da vo­da pro­vri sta­vi­ti za­či­ne i pa­pri­ku, pa sve za­jed­no ku­va­ti 10 mi­nu­ta. Na­kon to­ga, iz­va­di­ti pa­pri­ku, slo­ži­ti u za­gre­ja­ne ma­nje te­gle i pre­li­ti vre­lom teč­no­šću u ko­joj su ku­va­ne, vo­de­ći ra­ču­na da se i za­čin rav­no­mer­no ras­po­re­di po te­gli­ca­ma. Te­gle po­kri­ti tac­na­ma i osta­vi­ti da pre­no­će. Su­tra­dan, po po­tre­bi, do­pu­ni­ti te­gle teč­no­šću ko­jom su na­li­va­ne, po­su­ti po vr­hu ma­lo kon­zer­van­som, po­ve­za­ti ce­lo­fa­nom i osta­vi­ti me­đu zim­ni­cu.

Naslovna fotografija: Eric Prouzet / Unsplash

Oznake:

jesenMika Dajmakpaprikezimnica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Đumbir je zdrav, ali ne znate kako da ga konzumirate? Imamo 4 sjajna recepta za vas
Prethodni

Đumbir je zdrav, ali ne znate kako da ga konzumirate? Imamo 4 sjajna recepta za vas

Ovo su trendovi u ishrani na internetu od kojih nam je više muka i koji moraju da prestanu
Sledeći

Ovo su trendovi u ishrani na internetu od kojih nam je više muka i koji moraju da prestanu

Sledeći
Ovo su trendovi u ishrani na internetu od kojih nam je više muka i koji moraju da prestanu
19.10.2022.

Ovo su trendovi u ishrani na internetu od kojih nam je više muka i koji moraju da prestanu

Prethodni
13.10.2022.

Đumbir je zdrav, ali ne znate kako da ga konzumirate? Imamo 4 sjajna recepta za vas

Đumbir je zdrav, ali ne znate kako da ga konzumirate? Imamo 4 sjajna recepta za vas

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖