Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Bamija

Bamija je kod nas skoro zaboravljena biljka-mahunarka. Vrlo nepravično, i prema njoj i prema nama samima! Tim pre što je bamija jedna od najstarijih poznatih namirnica, jer se prema pouzdanim podacima u ishrani upotrebljavala još pre 3500 godina – stari Egipćani su je obožavali. I dan-danas se koristi širom sveta, što zbog jedinstvenog ukusa, raznovrsnih načina primene, a ništa manje zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava. Neizostavna je na Bliskom istoku i u zemljama severne Afrike, u obema Amerikama je sasvim odomaćena, Kinezi su je skoro prisvojili, a u Norveškoj je popularna do pomodnih razmera. Na Balkanu se održala samo u onim krajevima u kojima se Otomanska imperija duže zadržala.

Foto: www.jamaica.loopnews.com

O bamiji

Bamija je u svetu mnogo poznatija pod nazivom okra, a ova reč dolazi iz igbo jezika (ọ́kụ̀rụ̀), kojim govore pripadnici Igbo naroda (Nigerija). Botanički latinski naziv joj je Abelmoschus esculentus. Abelmoschus dolazi od arapskog abū l-misk, u značenju „otac mošusa”, a izraz esculentus govori da je nešto dobro za jelo, ukusno, i lekovito. U engleskom govornom području poznata je i kao ladies’ fingers.

Foto: www.allrecipes.com

Geografsko poreklo joj je i danas predmet diskusija, pa u igru ulaze i južna Azija, i Etiopija, i zapadna Afrika. Biće ipak da je poreklom iz Etiopije, odakle je preneta u Arabiju i dalje, budući da Egipćani i Maori od XII veka za nju koriste alternativni arapski naziv – bamya.

Foto: www.ravelingspiceco.com

Bamija je jednogodišnja biljka, i može se koristiti u svežem stanju ili kao sušena. Bogata je vitaminom C i vlaknima, a takođe sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe… Njen doprinos zdravlju je impresivan: poboljšava imunitet, štiti bubrege, jača kosti, umanjuje holesterol, zbog niskog stepena kaloričnosti pomaže pri mršavljenju, doprinosi boljoj probavi, regulisanju šećera u krvi… Odlična je za kožu, pa i u kozmetičke svrhe; poznata je ova maska za lice: 3-4 sveže bamije skuvati dok sasvim ne omekšaju, prohladiti, izgnječiti, naneti na lice, držati pet minuta, a zatim isprati hladnom vodom.

Foto: www.acouplecooks.com

Bamije se mogu jesti sirove, kuvane, pržene i ukiseljene, a takođe se od njih mogu praviti čajevi. Štaviše, od suvog samlevenog semenja pravi se napitak sličan kafi, veoma omiljen u Panami i Kolumbiji (što bamiju još više približava Etiopiji, „kolevci kafe”). Zbog specifičnog, pomalo oporog ukusa, a naročito zbog mošusnog mirisa, od bamija se često pravi varivo kao prilog drugim jelima, ali se najčešće koriste kao dodatak jelima: supama, čorbama, varivima, gulašima, salatama…

Foto: www.bbc.co.uk

Varivo od bamija – bazični recept

Pola kilograma mladih bamija popariti slanom ključalom vodom i dobro ih procediti. U šerpi na 2-3 kašike maslinovog ulja propržiti crni luk srednje veličine. Dodati 3-4 oljuštena i nasečena paradajza, 1-2 propasirana čena belog luka, naseckan peršun, so, beli biber, i na kraju poparene bamije. Poklopiti šerpu i dinstati oko pola sata. Uz ovo varivo služi se kuvani pirinač ili krompir. Ukoliko su bamije sušene i nanizane na konac (što je količina dovoljna za veći obrok), zajedno s koncem popariti ih u vreloj vodi, odnizati ih i obariti u ključaloj osoljenoj vodi, i tek tada su spremne za kuvanje kao sveže bamije. Ukoliko su bamije smrznute, samo ih skuvati u vreloj vodi, i dalje spremanje nastaviti po navedenom postupku.

Foto: www.onegreenplanet.org

Salata sa bamijama

  • 200 g sitnijih bamija
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • peršun i listovi celera (mada je za ovaj recept najbolji sveži ili sušeni estragon)
  • morska so
  • beli biber
  • maslinovo ulje

Bamije propržiti na malo maslinovog ulja 7-8 minuta, a zatim prohladiti. U činiju naseći paradajz i paprike, dodati bamije, naseckan beli luk, peršun i celer, posoliti i pobiberiti, i zaliti maslinovim uljem. Ova salata može da se konzumira kao zaseban obrok, i odlično se slaže sa belim sirom ili fetom.

Foto: www.simplyrecipes.com

Juneća čorba sa bamijama

  • 400 g junećeg mesa
  • 300 g bamija
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 1 kašičica začinskog dodatka jelima
  • 2 lista lovora
  • so
  • beli biber
  • ulje

U šerpi prodinstati na kockice narezano meso na zagrejanom ulju, dodati naseckan crni i beli luk, mešajući, a nakon kraćeg vremena oljušteni naseckan paradajz, i zajedno još malo prodinstati. Zatim dodati pastu od paradajza, i sve dobro izmešati. Naliti vodom, ubaciti bamije, iseckanu šargarepu i sve začine, i kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno dodajući vodu po potrebi. Kada bamije omekšaju (ali da ne budu prekuvane) jelo je gotovo.

Foto: www.theodehlicious.com

Naslovna slika: www.ambikajapan.com i www.southernkitchen.com

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…