• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Bamija

Retro kuhinja: Bamija

Isidora Spasić
24.07.2021. 4 min Recepti

Bamija je kod nas skoro zaboravljena biljka-mahunarka. Vrlo nepravično, i prema njoj i prema nama samima! Tim pre što je bamija jedna od najstarijih poznatih namirnica, jer se prema pouzdanim podacima u ishrani upotrebljavala još pre 3500 godina – stari Egipćani su je obožavali. I dan-danas se koristi širom sveta, što zbog jedinstvenog ukusa, raznovrsnih načina primene, a ništa manje zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava. Neizostavna je na Bliskom istoku i u zemljama severne Afrike, u obema Amerikama je sasvim odomaćena, Kinezi su je skoro prisvojili, a u Norveškoj je popularna do pomodnih razmera. Na Balkanu se održala samo u onim krajevima u kojima se Otomanska imperija duže zadržala.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.jamaica.loopnews.com

O bamiji

Bamija je u svetu mnogo poznatija pod nazivom okra, a ova reč dolazi iz igbo jezika (ọ́kụ̀rụ̀), kojim govore pripadnici Igbo naroda (Nigerija). Botanički latinski naziv joj je Abelmoschus esculentus. Abelmoschus dolazi od arapskog abū l-misk, u značenju „otac mošusa”, a izraz esculentus govori da je nešto dobro za jelo, ukusno, i lekovito. U engleskom govornom području poznata je i kao ladies’ fingers.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.allrecipes.com

Geografsko poreklo joj je i danas predmet diskusija, pa u igru ulaze i južna Azija, i Etiopija, i zapadna Afrika. Biće ipak da je poreklom iz Etiopije, odakle je preneta u Arabiju i dalje, budući da Egipćani i Maori od XII veka za nju koriste alternativni arapski naziv – bamya.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.ravelingspiceco.com

Bamija je jednogodišnja biljka, i može se koristiti u svežem stanju ili kao sušena. Bogata je vitaminom C i vlaknima, a takođe sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe… Njen doprinos zdravlju je impresivan: poboljšava imunitet, štiti bubrege, jača kosti, umanjuje holesterol, zbog niskog stepena kaloričnosti pomaže pri mršavljenju, doprinosi boljoj probavi, regulisanju šećera u krvi… Odlična je za kožu, pa i u kozmetičke svrhe; poznata je ova maska za lice: 3-4 sveže bamije skuvati dok sasvim ne omekšaju, prohladiti, izgnječiti, naneti na lice, držati pet minuta, a zatim isprati hladnom vodom.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.acouplecooks.com

Bamije se mogu jesti sirove, kuvane, pržene i ukiseljene, a takođe se od njih mogu praviti čajevi. Štaviše, od suvog samlevenog semenja pravi se napitak sličan kafi, veoma omiljen u Panami i Kolumbiji (što bamiju još više približava Etiopiji, „kolevci kafe”). Zbog specifičnog, pomalo oporog ukusa, a naročito zbog mošusnog mirisa, od bamija se često pravi varivo kao prilog drugim jelima, ali se najčešće koriste kao dodatak jelima: supama, čorbama, varivima, gulašima, salatama…

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.bbc.co.uk

Varivo od bamija – bazični recept

Pola kilograma mladih bamija popariti slanom ključalom vodom i dobro ih procediti. U šerpi na 2-3 kašike maslinovog ulja propržiti crni luk srednje veličine. Dodati 3-4 oljuštena i nasečena paradajza, 1-2 propasirana čena belog luka, naseckan peršun, so, beli biber, i na kraju poparene bamije. Poklopiti šerpu i dinstati oko pola sata. Uz ovo varivo služi se kuvani pirinač ili krompir. Ukoliko su bamije sušene i nanizane na konac (što je količina dovoljna za veći obrok), zajedno s koncem popariti ih u vreloj vodi, odnizati ih i obariti u ključaloj osoljenoj vodi, i tek tada su spremne za kuvanje kao sveže bamije. Ukoliko su bamije smrznute, samo ih skuvati u vreloj vodi, i dalje spremanje nastaviti po navedenom postupku.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.onegreenplanet.org

Salata sa bamijama

  • 200 g sitnijih bamija
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • peršun i listovi celera (mada je za ovaj recept najbolji sveži ili sušeni estragon)
  • morska so
  • beli biber
  • maslinovo ulje

Bamije propržiti na malo maslinovog ulja 7-8 minuta, a zatim prohladiti. U činiju naseći paradajz i paprike, dodati bamije, naseckan beli luk, peršun i celer, posoliti i pobiberiti, i zaliti maslinovim uljem. Ova salata može da se konzumira kao zaseban obrok, i odlično se slaže sa belim sirom ili fetom.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.simplyrecipes.com

Juneća čorba sa bamijama

  • 400 g junećeg mesa
  • 300 g bamija
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 1 kašičica začinskog dodatka jelima
  • 2 lista lovora
  • so
  • beli biber
  • ulje

U šerpi prodinstati na kockice narezano meso na zagrejanom ulju, dodati naseckan crni i beli luk, mešajući, a nakon kraćeg vremena oljušteni naseckan paradajz, i zajedno još malo prodinstati. Zatim dodati pastu od paradajza, i sve dobro izmešati. Naliti vodom, ubaciti bamije, iseckanu šargarepu i sve začine, i kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno dodajući vodu po potrebi. Kada bamije omekšaju (ali da ne budu prekuvane) jelo je gotovo.

Retro kuhinja: Bamija
Foto: www.theodehlicious.com

Naslovna slika: www.ambikajapan.com i www.southernkitchen.com

Oznake:

idejekuhinjakulinarstvokuvanjepovrćeretrovikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Verkat, malvazija Barrique
Prethodni

Verkat, malvazija Barrique

Osvežavajuća Cezar salata sa testeninom
Sledeći

Osvežavajuća Cezar salata sa testeninom

Sledeći
Osvežavajuća Cezar salata sa testeninom
25.07.2021.

Osvežavajuća Cezar salata sa testeninom

Prethodni
21.07.2021.

Verkat, malvazija Barrique

Verkat, malvazija Barrique

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖